Installation

Tado installeras med hjälp av en applikation som delar företagets namn och som sagt finns denna för både Android och IOS. Vi gjorde installationen med Iphone-versionen, men har också testat Android-ditot och kan konstatera att båda verkar fungera likvärdigt.

DSC05713.jpg

Alla installationer görs bättre med kaffe, det är sedan gammalt.

DSC05691.jpg

Det här installerade vi.

1. Anslut hubben

Tado skickar med en liten och nätt hubb som behöver anslutas till ditt nätverk. För denna enhet medföljer två korta kablar för smidig anslutning till routern; en för nätverk och en för strömförsörjning via USB. Saknas en ledig USB-port i din router får du ansluta hubben till ett eluttag istället, nätadapter medföljer.

2. Appen

Ladda ned applikationen och skapa ett konto. I den processen får du också skapa ett ”hem” och ange din adress, som används för exempelvis geofencing och väderdata.

tado-app1.jpg

Så här ser appen ut under de första stegen när du ska skapa ett konto.

tado-app2.jpg

Du får enkla och tydliga instruktioner för varje steg.

3. Installera termostat

För att installera Tados termostat behöver två saker göras, där första steget är att lägga till den nya termostaten i appen. Ta loss fästet och ta bort den lilla plastbiten vid de två AA-batterierna. I framtiden kommer enheten att informera om när batteribyte krävs. Skanna därefter QR-koden med applikationen och invänta signal för att gå vidare.

DSC05710.jpg

Den här termostaten lossade vi lite med en skiftnyckel, men det är inte säkert du behöver några verktyg alls.

DSC05711.jpg

Det är ingen risk att vatten börja läcka under installationen.

DSC05704.jpg

Dags att få termostaten aktiverad med hjälp av applikationen.

DSC05716.jpg

Här har vi monterat en av de medföljande adaptrarna.

DSC05718.jpg

Näst sista steget och fästet till den nya termostaten är fastskruvad.

DSC05721.jpg

Termostaten ska slutligen vridas fast tills du hör ett snäppljud.

Nästa steg är att montera bort den gamla termostaten. Det finns ingen risk för vattenläckage och i de flesta fall behövs inga verktyg, men en skiftnyckel eller skruvmejsel kan ändå vara bra att ha till hands. Tado skickar med flera adaptrar för att montera den nya termostaten, och om det inte är uppenbart vilken som passar ditt element finns en detaljerad guide i applikationen.

Notera åt vilket håll "upp" hamnar, eftersom det är platsen för skärmen. Denna visar temperatur om du manuellt vrider på termostaten. Kanske vill du ha den åt sidan snarare än uppåt, beroende på fönsterbrädor och liknande. Slutligen vrider du fast själva termostaten i fästet och monteringen är klar. Upprepa proceduren vid nästa element om du har köpt flera termostater. Vi installerade Tado på tre element – i köket, sovrummet på övervåningen och i sovrummet på nedervåningen.

Efter installation kommer enheterna själva att hålla firmware uppdaterad till den senaste version, men vill du manuellt kolla kan du göra det i applikationen via inställningarna.