Sammanfattning

Asus ROG Zephyrus G är i grunden en riktigt bra bärbar speldator. Det är också en modell som ligger riktigt högt på Prisjakts popularitetsranking för bärbara datorer. Det var den fjärde mest populära modellen vid testtillfället.

zephyrus_g_prisjakt.png

För den som enbart är ute efter en, för klassen, slimmad och relativt billig dator finns definitivt potential hos ROG Zephyrus G. Jag kan inte riktigt hitta en direkt jämförbar konkurrent heller. Det finns ett par modeller med samma GPU samt Intel Core i7-9750H. För ungefär samma pris får man ett par 100 gram högre vikt och inte lika slimmade mått. För ett par tusenlappar lägre pris finns dock större släpbara på 17,3 tum.

zep_overview.jpg

Kliver man upp till 20 000 kronor hittar man vad jag skulle vilja att nästa Asus ROG Zephyrus G är en billigare variant av; Razer Blade 15 Base. Primärt då Razer faktiskt orkat bry sig tillräckligt mycket om EU-marknaden för att orka skapa ett tangentbord med en förväntad design.

Ranking på Prisjakt återspeglar inte nödvändigtvis en modells försäljning. Men jag är övertygad om att Asus ROG Zephyrus G hamnar så pass högt just då många letar efter kombinationen tillräckligt slimmad för att fungera som en bärbar dator, men samtidigt tillräckligt med kraft för spelande och andra krävande applikationer.

Både Razer Blade 15 Base och Asus ROG Zephyrus M/S kommer med dyrare metallchassi, bättre paneler och snabbare CPU. Men just de delar är kanske något många kan kompromissa med, Asus visar ju med Zephyrus G att ett välgjort plastchassi ger en riktigt okej känsla det med.

Asus ROG Zephyrus G helt klart potential, men just nu finns lite väl många nackdelar, flera som måste gå att fixa utan nämnvärd inverkan på priset. Den klart största är utan tvivel Wifi-kretsen. Det här är den klart sämst presterande Wifi 5-kretsen jag någonsin testat.

zep_top_logo1.jpg

Valet av CPU är med största sannolikhet en prisfråga. Prestandamässigt finns inte något direkt att klaga på, men Radeon RX Vega 10 är rätt poänglöst när det också finns ett dedikerat grafikkort. I alla fall på denna modell var den integrerade grafikdelen egentligen den enda komponenten som strulade under Windows 10.

Det kan vara ett problem i firmware och därmed specifikt till denna modell, men mer sannolikt är det tekniken för multi-GPU. Det tog ett antal år för Intel och Nvidia att få rätsida på Optimus, så något med att växla mellan integrerad och dedikerad grafikdel verkar inte vara helt trivialt. De vingliga drivrutinerna för Radeon RX Vega 10 drar tyvärr ned betyget rejält.

zep_arrow_key1.jpg

För mig personligen är det ändå något som sträcker sig över hela Zephyrus-serien som är den riktiga showstoppern – den låga nivån på tangentbordet och dess undermåliga svenska layout. Det duger för en ren speldator, men diskvalificerar den som arbetsredskap.

Jag hoppas därför på en uppföljare där felen är åtgärdade! GPGPU används allt mer, så segmentet med slimmad design och ett grafikkort som är dugligt för spel, GPGPU-acceleration och något för oss utvecklare som vill jobba med GPGPU, är något i alla fall jag ser fram emot.

För att knyta ihop säcken är Asus ROG Zephyrus G på det stora hela en bra bärbar speldator för pengarna, men kompromisserna som skett för att pressa priset gör den svår för mig att helhjärtat rekommendera till alla.

Fördelar

  • Riktigt slimmad design för segmentet

  • Stabilt chassi trots plast

  • 120 Hz-panel

  • Geforce GTX 1660 Ti Max-Q på 60 W ett bra val för formfaktorn, med gott om prestanda till låg värmeutveckling

  • Duglig batteritid vid filmtittande och surf

  • Stabilt Wifi

  • Prisvärd ställt mot alternativen på marknaden

Nackdelar

  • Ljussvag skärm utan "tryck" i färgerna, trots IPS-panel

  • Riktigt långsam Wifi-krets

  • Även om AMD är ikapp på stationär front är glappet på bärbart icke försumbart. Intels processorer är både snabbare och mer energieffektiva.

  • Grafikdelen Radeon RX Vega 10 med strulande drivrutiner

  • Tangentbord med kort slaglängd och konstig layout passar inte mig som programmerare

Pris vid publicering: 14 795 kronor