Funktioner & Spelande

När jag ger mig i kast med att koppla in, justera och ställa in en ny bildskärm så säger min erfarenhet av skärmtestande så här långt att skärmarna nästan alltid är alldeles för ljusstarkt inställda från fabrik. Vilket också visar sig vara fallet även denna gången.

Vad jag brukar behöva göra är att ställa ned ljusstyrkan det första jag gör och mycket riktigt låg den på full Brightness även denna gången. Detta i sig är inte ett problem för mig men det innebär att jag snabbt får bekanta mig med bildskärmens On-Screen Display eller OSD.

AOC_24G2U_OSD_buttons.jpg

Knapparna för att styra bildskärmsinställningarna

Tyvärr får jag säga, har AOC valt att använda sig av samma sorts mjukvara som tidigare och för den som läst mina tidigare testpiloter vet att jag inte gillar hur den är designad. Nedan kan ni se en liten video av hur menyn ser ut och vilka inställningar som finns. Tyvärr är kvalitén lite dålig men jag hoppas ni får en idé om hur menyn fungerar i alla fall.

Jag vet sedan tidigare testpiloter att menyn kan vara en vattendelare, vissa bryr sig inte om inställningsmenyn är krånglig eller inte och andra tycker inte alls om det. Personligen anser jag att AOC gör så mycket bra med denna skärmen att de gott hade kunnat sätta sig ned och designa en ny mjukvara för inställningar på sina budgetskärmar.

Det är lite svårt för mig att sätta fingret på det men problemet jag har är helt enkelt att det är för lätt att trycka fel. Knappen för att komma in i menyn sitter precis bredvid strömknappen. Otaliga gånger har jag råkat stänga av skärmen när jag ville in i menyn. Sen trycker jag ofta fel när jag skall välja eller justera något värde. Jag kanske är trög, men jag tror att en joystick och ny design på menyn hade underlättat.

144hz.png

Huvudfokus med denna skärmen är spelande vilket såklart betyder hög uppdateringsfrekvens och låga latenser. AOC tillfredsställer de behoven med uppdateringsfrekvenser upp mot 144 Hz men om vill man inte köra skärmen i så hög hastighet går det att ställa in det i ett antal steg.

I tidigare recensioner har jag hyllat 144 Hz uppdateringsfrekvens. Det är så oerhört svårt att förklara för en icke "frälst" vad det innebär, men den bästa jämförelsen jag kan ge är skillnaden det är att gå från 30 Hz till 60 Hz. Jag har gjort en liten video nedan för att illustrera detta på ett enkelt sätt. Jag rör min hand i någorlunda samma hastighet hela tiden. Notera hur många fler uppdateringar som sker i 144 Hz.

Om det är så att grafikkortet inte skulle räcka till för att beräkna 144 bildrutor per sekund (FPS) så stöjder AOC 24G2U även variabel uppdateringsfrekvens, vilket innebär att bildskärmen synkar uppdateringsfrekvensen efter vad grafikkortet är kapabelt att producera.

På denna modellen är det Freesync som är tekniken och efter att Nvidia bestämt sig för att också hoppa på denna standard så funkar det även för Nvidia-grafikkort. Trots att denna skärm inte finns med på Nvidias officiella lista så kan jag bekräfta att det har fungerat utmärkt för mig med mitt Geforce GTX 1080 Ti.

AOC 24G2U_G-sync_Compatible.PNG

IPS-tekniken är ju allmänt ansedd som den sämsta när det kommer till eftersläpningar. AOC påstår att just denna modellen klarar av 1 ms MRPT och MRPT är ett slags mått på upplevd suddighet.

Jag tycker att deras Overdrive-funktion gör bra ifrån sig här och hjälper till att sänka eftersläpen bra, eftersom jag inte kan mäta detta på något objektivt sätt så får jag förlita mig på mina egna ögon.

Skillnaden mellan Weak och Strong, där den sistnämnde är den kraftigaste inställningen, är ärligt talat svår för mig att avgöra. Däremot så blir det märkbar skillnad på klarheten i bilden när jag slår på stroboskopeffekten MBR (Motion Blur Reduction). Dock lider ljusstyrkan något, men inte tillräckligt för att vara något problem för mig.

AOC_24G2U_front_splash2.jpg

MBR-läget, även kallat Boost av AOC, innebär rent praktiskt att bakgrundsbelysningen synkar sig med uppdateringsfrekvensen, detta hjälper till att skapa skarpare detaljer. Viktigt att notera är att det inte går att kombinera MBR-läget med Freesync på grund utav att teknikerna i grunden krockar med varandra. Gällande denna teknik går åsikterna isär men de finns dem som påstår att de blir utmattade av stroboskoptekniken.

Själv har jag inte upplevt någon påverkan under några timmars spelande, men det kan vara bra att ha i åtanke att även om ögat inte uppfattar den snabbt blinkande bakgrundsbelysningen så kan hjärnan göra det. Nedan har jag filmat MBR-läget i 480 FPS, där ser man tydligt vad det är som pågår även om man med blotta ögat inte kan uppfatta det.

Spelande

Så frågan många ställer sig är troligen hur det är att spela på denna skärmen då den är avsedd för just det. Mitt korta svar på den frågan är att det är fantastiskt att spela på denna skärmen. Även om jag är van vid att sitta vid en skärm med 3 440 x 1 440 pixlar och VA-panel så är det faktumet att IPS-panelen är riktigt trevlig som gör att spelen upplevs extra levande. Färgdjupet är som väntat mycket bra, kontrasten är även den inte dålig även om svärtan ibland är lite närmare mörkgrå än svart.

AOC_24G2U_Witcher3.jpg

The Witcher 3 har miljöer som gör sig riktigt bra på denna skärmen

Färgsprakande spel som The Witcher 3 är en väldigt trevlig upplevelse men även lite snabbare shooters som Battlefront 2 kommer verkligen till liv på skärmen. Det gör ju knappast saken sämre att 1080p är lättdrivet för mitt GTX 1080 Ti och gör att spelen också oftast ligger och taktar på 144 FPS mestadels av tiden. När de inte gör det så kickar Freesync-tekniken in och ser till att upplevelse fortsätter vara mjuk och följsam även långt ner under 144 FPS.

Tack vare den kompetenta Overdrive-funktion så upplever jag inte heller att skärmen lider av så mycket eftersläp, särskilt inte med deras stroboskop-teknologi igång. Dock kan det ge en viss känsla av det hackar lite när man göra snabba rörelser. Detta kommer dock vara en smaksak beroende på vad man föredrar.

AOC_24G2U_quick_release.jpg

AOC erbjuder även ett antal övriga funktioner för att förbättra spelupplevelsen;

  • Frame Counter

  • Low Blue Light Mode

  • Shadow Control

  • Low Input Lag Mode

  • Tre förinställda bildinställningar

I ärlighetens namn har jag svårt att se majoriteten av dessa funktioner som något annat än gimmicks.

Frame Counter innebär en slag hårdvarubaserad FPS-mätare som jag mest använt för att verifiera att Freesync fungerar. Annars finns det en uppsjö av mjukvarubaserade varianter som är mycket bättre.

Low Blue Light Mode kan jag se en poäng med då det kan se till att begränsa det blåa ljuset som enligt vissa studier påstår sig störa sömnhormonet melatonin och göra att det blir svårare att sova.

Shadow Control ändrar mest kontrastförhållandet och kan göra bilden väldigt mörk eller väldigt ljus vilket mest slutar med att svarta områden blir ljusgråa. Jag fann ingen som helst nytta av denna funktionen.

Low Input Lag Mode vilket påstås göra så att mus och tangentbord skall vara så lite fördröjda som möjligt. Jag märker ingen skillnad mellan av eller på så detta läget har jag alltid haft på.

Sist finns det även en möjlighet att snabbt växla mellan tre förinställda bildinställningar; FPS, RTS och Racing. Dessa verkar ställa in skärmen i olika förinställda inställningar, såsom färg- och kontrastinställning samt att Overdrive-läget hamnar i olika lägen. Denna funktionen har jag också hållit mig borta ifrån, då jag föredrar att försöka kalibrera skärmen så bra som möjligt och sedan låta den vara.