Specifikationer

AOC_24G2U_AOC_logo.jpg

Bildskärmsinformation

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

23,8 tum

Panelteknik

In-Plane Switching (IPS)

Upplösning

1 920 × 1 080 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

Kontrastförhållande

1000:1

Färgomfång

16.7 miljoner, 6-bitar per subpixel med halvtonsteknik

Ljusstyrka

250 cd/m²

Betraktningsvinkel

178/178 º

Responstid

1 ms (MRPT)

Max. uppdateringsfrekvens

144 Hz

Bakgrundsbelysning

WLED

Pixelstorlek

0.2744 mm

Pixeltäthet

92.56 ppi

Adaptiv Synkronisering

Radeon Freesync Technology

Freesync uppdateringsintervall

48–144 Hz (DP 1.2a/HDMI 1.4)

Inbyggda högtalare

2 x 2 W

Pris

Det som är det stora dragplåstret med denna modellen är att panelen är av så kallad IPS-teknik. Lite internetresearch hos sidor som kan betydligt mer än mig på detta området säger att det sitter en TPV TPM238WF1 IGZO IPS-panel i denna modellen.

Styrkan hos In-Plane Switching-tekniken (IPS) är dess betraktningsvinklar. IPS-skärmar håller färgegenskaperna intakta även i lite större vinklar. Lägg till att många skärmar med paneltypen från början byggs för att vara hyfsat färgkorrekta. Så gott som alla LCD-skärmar avsedda för precision i fråga om färgåtergivning använder därför tekniken. – Thomas Ytterberg

I övrigt är det inte mycket som överraskar mer än att den består utav drygt 2 miljoner pixlar (1 920 × 1 080), ett kontrastförhållande på 1000:1 vilket är standard för IPS-tekniken. Betrakningsvinklarna är bra och också de vad man kan vänta sig, WLED bakgrundsbelysning talar för låg energiförbrukning och slutligen så stödjer den uppdateringsfrekvenser upp till 144 Hz. AOC utlovar en responstid på 1 ms (MRPT) vilket är imponerande, men förutsätter att du använder deras stroboskop-teknik; Motion Blur Reduction (MBR).

AOC 24G2U stöder även Freesync vilket för upp till ett tag sedan innebar glädje enbart för ägare av AMD-baserade grafikkort, men eftersom Nvidia till slut valt att öppna upp stöd även för deras grafikprocessorer så är detta stödet positivt för i princip alla PC-spelare, förutsatt att det fungerar som det skall. I vanlig ordning så slutar det att fungera under 48 Hz men är aktivt ända upp till utlovat max på 144 Hz.

AOC_24G2U_backside_VESA_on.jpg

Avslutande så kan jag glädjande meddela att denna skärmen stödjer VESA, vilket för mig personligen är ett stort plus i kanten då jag använder skrivbordsfäste till mina sekundära skärmar.

Anslutningar

Egenskap

Värde

Strömkontakt

IEC 60320 C13

Bildanslutningar

2 st. HDMI 1.4 (144 Hz)
1 st. Displayport 1.2 (144 Hz)
1 st. VGA

Ljudanslutningar

3,5 mm mikrofon ut- och ingång

USB hubb

1 st. USB Typ-B (In)
3 st. USB Typ-A 3.0 (blå)
1 st. USB Typ-A 3.0 (gul) med stöd för Sleep & Charge

Upphängning

VESA 100×100

I anslutningsväg verkar det som att AOC har hittat ett koncept som de håller sig till då jag känner igen setupen från tidigare testade AOC-skärmar; AOC C24G1 och AOC G2590PX. Det är alltså två stycken HDMI 1.4, en Displayport och en VGA, samt ljud in och ljud ut via 3.5 mm stereojack.

Denna skärmen har två stycken inbyggda högtalare för stereoljud. Dessa små stackare är på 2 W styck och låter horribelt. Jag antar att denna funktionen är mer riktat åt andra marknader än den svenska för här hemma har nog de flesta av oss PC-spelare ett headset eller dedikerade högtalare. Skulle någon vara helt utan ovanstående så antar jag att det alltid är ett litet plus.

AOC_24G2U_connectors2.jpg

En glädjande återkomst kontra C24G1 är att AOC valt att erbjuda en USB-hubb igen precis som G2590PX. Den har tillsynes även exakt samma upplägg med tre stycken USB 3.0-portar och en gul USB 3.0-port som jag tidigare, lite felaktigt trott vara en snabbladdningsport när det i själva verket är en så kallad "Sleep & Charge". Vilket innebär att även när skärmen är avstängd så kan du ladda till exempel en telefon från det uttaget.

Till syvende och sist anser jag inte att det finns något att klaga på i anslutningsväg. En DVI-port också hade varit smöret i moset, men med tanke på att det finns adaptrar så borde inte det faktum vara ett så stort problem. Dessutom är det en anslutning som är på väg att fasas ut på grafikkortssidan.

Denna uppsättning borde passa in de allra flesta spelares behov helt enkelt.

Ergonomi

Egenskap

Värde

Pivot

90 °

Panorering

-30/30 °

Lutning

­3.5/21.5 °

Höjdjustering

130 mm

Upphängning

VESA 100×100

Vad jag gillar med de tidigare modeller jag testat från AOC som även stämmer för denna modellen är att de bevisat att bara för att modellen är i budgetsegmentet behöver man inte snåla med stativet. Det går att panorera fram och tillbaka, luta den bakåt samt ställa bildskärmen på högkant om man har det behovet. Höjdjusteringen är även den bra, upp till 130 mm tror jag kommer passa även de som är långa i ryggen.

AOC_24G2U_front_90_degree.jpg
AOC_24G2U_side_tilt.jpg

I övrigt är foten väldigt stabil och tung. Jag ser inget förutom de mest våldsamma slagen i skrivbordet som skulle kunna rubba denna skärmen. Däremot är rotering och panorering lite trögt vilket gör att jag får hålla i foten när jag justerar skärmen, annars glider foten lätt mot underlaget. Detta trots att fötterna är gummerade. Att skjuta bildskärmen upp och ner horisontellt är dock helt smärtfritt.