Mjukvara - QoS och Smart hubb

QoS

Den sista tekniken som ingår i TP-Link Homecare är Quality of Service, QoS.

deco-m9plus-foraldra-qos.jpg
deco-m9plus-foraldra-qos2.jpg
Screenshot_20190117-010553_Deco.jpg

Tanken är att användaren ska kunna låta systemet prioritera viss typ av trafik, till exempel till speltjänster som Xbox Live eller Steam. Det finns ett antal förinställda val och det går att ställa in en egen "mix". Hur bra det fungerar är svårt att säga då det inte är det enklaste att testa och få konkreta resultat över.

Applikationen låter användaren även ställa in att vissa enheter är prioriterade för att ge dem lite mer bandbredd än andra. Det går även att ställa in tidsintervall så att en arbetsdator till exempel har prioritet under dagen medan mediaspelaren eller spelkonsolen får prioritet på kvällen.

Smart hubb

Jag fick två Philips Hue-startpaket i julklapp och har varit på gång nu ett tag att sätta upp dem här hemma. Jag blev därför nyfiken på stödet för smarta enheter som kommer med Deco M9 Plus.

deco-m9plus-smart1.jpg
deco-m9plus-smart2.jpg
deco-m9plus-smart3.jpg
deco-m9plus-smart4.jpg
deco-m9plus-smart5.jpg
deco-m9plus-smart6.jpg
deco-m9plus-smart7.jpg
deco-m9plus-smart8.jpg

Deco M9 Plus stödjer administration av smarta enheter via Bluetooth, Zigbee och Wifi. TP-link har en sida där de visar alla kompatibla produkter som inte kräver en egen brygga men till exempel Philips Hue stöds via Philips egen brygga.

Jag testade att lägga till ett gäng med Philips Hue-lampor och efter att bryggan upptäckts dök de lampor som var kopplade till den brygga upp. Jag kunde sen slå på/av de olika lamporna och även göra ett försök till automation där en lampa skulle tändas när min Ipad anslöts.

Deco M9 Plus stödjer även IFTTT och Amazon Alexa men inte Google Assistant direkt, även om jag har för mig det ska gå att fixa via IFTTT.