Mjukvara - Antivirus och föräldrakontroll

TP-Link HomeCare är ett samlingsnamn för antivirus, föräldrakontroll och QoS (Quality of Service).

Antivirus

Screenshot_20190102-152808_Deco.jpg
deco-m9plus-foraldra-av2.jpg

Skyddet mot virus och intrång sköts via Trend Micro och består av tre delar. Det som i applikationen kallas "Filter för skadlig programvara" handlar om ett skydd mot sidor där användaren riskerar att bli smittad av malware och annat skräp. Listan över dessa sidor uppdateras kontinuerligt och Trend Micro lovar att routern börjar blockera dessa inom 15 minuter efter att de lagts till i databasen.

Intrångsskyddssystemet försöker blockera kända intrångstekniker och sårbarheter i nätverket. Detta hanteras av en annan databas och uppdateras också kontinuerligt. Om systemet upptäcker någon enhet i nätverket som är infekterad kan den sättas i karantän så den inte längre får tillgång till nätverket.

Efter att ha läst på TP-Links forum låter det som det även finns en lista över kända virus vilket används för att bedöma om en enhet är infekterad. Detta sker genom att studera trafiken från enheten.

Föräldrakontroll

Som pappa till två små barn (7 och 10 år) som gärna surfar på sina Ipad, spelar mycket Roblox och tittar på Youtube är det alltid trevligt med någon sorts inbyggd föräldrakontroll.

deco-m9plus-foraldra-1.jpg
deco-m9plus-foraldra-2.jpg
deco-m9plus-foraldra-3.jpg

Genom att skapa olika profiler går det att gruppera anslutna enheter. Det går till exempel att konfigurera en profil för barn och en för tonåringar. Eller varför inte stoppa in några IoT-enheter i en grupp och begränsa dess internetåtkomst baserad på tid?

Varje profil kan ha en egen filternivå. Det finns fyra stycken att utgå ifrån. Barn riktar sig mot 0-7-åringar och där är det mesta förbjudet från början. Det går att tillåta en del kategorier medan några alltid är förbjudna. Ungdom syftar på 8-12-åringar, Tonåring är som namnet antyder tänkt för 13-17-åringar och Vuxen är 18 och uppåt.

Varje filternivå har standardinställningar när det gäller vilka kategorier som är blockerade och kan även anpassas. Det går även att lägga till både appar och webbsidor (via länkar eller nyckelord) så att du till exempel kan blockera Fortnite eller Roblox men tillåta Minecraft.

Sist men inte minst går det att sätta en tidsbegränsning för internet samt en tid då "enheten" ska lägga sig och därför inte längre har tillgång till nätet. Det är perfekt för kvällar då det är skola dagen efter. Det går för övrigt att ställa in vad som är en "vardag" och "helg".

Standard är att vardagar ses som måndag till fredag och att lördag och söndag är helg. För begränsningar för barn är det dock inte optimalt då föräldrar troligtvis vill låta dom vara uppe längre och ha mer internettid fredag kväll medan de ska lägga sig tidigare på söndag. Men det går alltså att ställa in.

Jag testade detta på mina barn plus några till enheter och det fungerar ganska bra. Själva blockeringen funkar bra och om användaren försöker besöka något blockerat visar webbläsaren upp ett felmeddelande om varför besöket inte gick. När internet stängs av visas dock ingen information utan det slutar bara att fungera.

deco-m9plus-foraldra10.jpg
deco-m9plus-statistik.jpg

Det går att få upp en sammanfattning på vad en profil har gjort via länken "Insikt". Det är lite fascinerande (och skrämmande) hur mycket olika länkar som webbläsaren ansluter till när jag besöker en sida som till exempel Expressen. Jag antar att det tekniskt sett borde gå att utnyttja historiken för att blockera vissa annonsnätverk via föräldrakontrollen.