Test: Temperatur och ljudnivå

För att belasta processorn används AIDA64 stabilitetstest i 30 minuter eller tills det att temperaturerna har stabiliserats. Fläktar är kopplade via kabel till en styrbar PWM-kontakt på moderkortet och mjukvaran Argus Monitor används för att få full kontroll över fläktanslutningen.

Effektförbrukning (vägguttag)

105 W

Effektförbrukning vid överklockning (vägguttag)

140 W

Effektförbrukningen mäts med en vanlig energimätare direkt från väggen och ger värde i AC innan förluster i omvandling, och är därmed bara ett riktvärde.

Nätdelen Corsair SF600 har en ungefärlig verkningsgrad om 89 procent vid 105 W och 91 procent vid 140 W.

Kylare

Fläkt

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Cooler Master Silencio

Thermalright MUX-120

Noctua NF-F12 PWM

Cryorig C7

Integrerad 92 mm PWM

Noctua NH-D9L

Noctua NF-A9 PWM

För majoriteten av kylarna används den medföljande eller integrerade fläktlösningen. I fallet av Thermalright MUX-120 har jag monterat en Noctua NF-F12 PWM som förvisso roterar långsammare vid samma PWM-frekvens men också är betydligt mer påkostad.

Kylprestanda vid standardfrekvens

Vid standardfrekvens är samtliga testade kylare inte helt oväntat kapabla att hålla en Core i7-8700K vid acceptabla nivåer. När Cooler Master Hyper 212 Black Edition parad med Silencio-fläkten når 2 000 varv per minut väsnas det en hel del med en öppen testbänk.

Däremot blir det en mycket trevligare karaktär på ljudet redan vid 1 500 varv per minut, och vid 1 000 varv per minut är Silencio-fläkten för mina öron i det närmaste ljudlös.

Kylprestanda vid överklockning

Vid överklockning och förhöjd spänning på processorn växer gapet mellan testresultaten något i botten av listan, men i toppen är Hyper 212 Black Edition hack i häl mer än dubbelt så dyra kyllösningar.