Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Laine_CM212_E3.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Cooler Master

Modell

Hyper 212 Black Edition

Material

Koppar, aluminium

Fläkt

Cooler Master Silencio 120 mm

Fläkthastighet

PWM-styrd 650-2000 RPM

Kompabilitet

  • 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-v3, 2066

  • AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+

Kylpasta

Medföljande, Cooler Master Mastergel Pro

Konstruktion

Stående tornkylare

Mått (B×H×D)

116 × 159 × 60 mm

Vikt

420 g

Garanti

2 år

Den som är van vid föregångarna i Hyper 212-serien kommer att förvånas över vilket steg upp i kvalitetskänsla Black Edition bjuder på. Allt från förpackning och medföljande tillbehör till kylaren i sig känns genomtänkt och exklusivt.

Laine_CM212_D1.jpg

Tillsammans med kylaren levereras en mängd med tillbehör, och utöver standarduppsättning av monteringsfästen ingår även hållare för en eventuell sekundär fläkt tillsammans med fyra extra dämpkuddar till fläktramen och en adapterkabel med dubbla anslutningar för drivning. Detta låter användaren nyttja fläktar på bägge sidor av kylaren samtidigt i en så kallad push-pull-konfiguration.

Laine_CM212_D2.jpg
Laine_CM212_D3.jpg

Manualen är simpelt utformad med tydliga instruktioner utan att använda någon text. Detta gör att installationen bör gå förhållandevis snabbt och smärtfritt för den som är ny till världen av eftermarknadskylare, även om monteringen i sig inte bjuder på några större nyheter.

Laine_CM212_B1.jpg
Laine_CM212_B2.jpg

Rent visuellt är Hyper 212 Black Edition en stor uppgradering mot sina föregångare, och blandningen av rå aluminium och blank koppar finns inte längre någonstans att skåda.

Istället är hela kylaren nickelpläterad i en mörk nyans som utstrålar premium i kontrast till tidigare modeller. För en del erfarna intressenter av Hyper 212-serien spelar denna förändring kanske ingen större roll, men då jag själv ofta överväger utseende utöver prestanda och prislapp vid egna byggen är detta en spännande utveckling.

Laine_CM212_B3.jpg
Laine_CM212_B4.jpg

Formen på kylaren är symmetrisk mellan fram- och baksida, vilket gör att fläkten kan monteras på valfri sida, det ger också möjlighet till att fästa en till fläkt för att hjälpa till med luftflödet vid behov.

Laine_CM212_B5.jpg
Laine_CM212_B6.jpg

Botten av kylaren visar fyra rejäla värmeledningsrör som ger direktkontakt mot processorns värmespridare i traditionell Hyper 212-anda.

Toppen av kylaren bjuder på den största estetiska förändringen utöver nickelpläteringen. Här syns en täckplatta i borstad aluminium och en djup, svart anodisering. Även ändarna av värmeledningsrören – som vanligtvis inte är speciellt vackra – är täckta av svarvade hattar i aluminium.

Detta kanske inte är banbrytande för den genomsnittlige användaren men något som värmer i hjärtat på en detaljnörd.

En rolig detalj är att plattan som täcker toppen är fastskruvad i två av hörnen och kan med lätthet monteras loss för att bytas ut mot något annat. Här finns goda möjligheter att sätta personlig prägel på ett datorbygge.

Laine_CM212_B7.jpg
Laine_CM212_C1.jpg

Utan fläkt på plats är det lättare att se basen av kylaren som har fått en inte helt obetydlig kylfläns. Hur mycket skillnad det gör mot tidigare konstruktioner vågar jag inte svara på – men många bäckar små.

Laine_CM212_C3.jpg
Laine_CM212_C4.jpg

Den medföljande fläkten avslöjar inte mycket mer än namnet Cooler Master Silencio. Det rör sig om en PWM-styrd fläkt i formfaktorn 120 mm, med en hastighet i ett spann från 650 till 2 000 varv per minut. Med enbart fem långa, svepande fläktblad avger den ett aggressivt intryck helt olikt något jag tidigare skådat i serien.