Test: Temperatur och ljudnivå

För att belasta processorn används AIDA64 stabilitetstest i 30 minuter eller till dess att temperaturerna har stabiliserats. Där kontroll över pumphastighet kan ske sköts detta av moderkortets automatik, fläktar är kopplade via en delningskabel till en styrbar PWM-kontakt på moderkortet och mjukvaran Argus Monitor används för att få full kontroll över fläktanslutningen.

Kylare

Fläkt

Fractal Design Celsius S24

2 st. FD Dynamic X2 GP-12 PWM

EKWB EK-XLC Predator 240

2 st. EK-Vardar F4-120ER PWM

Thermalright MUX-120

1 st. Corsair ML120 PRO PWM

Effektförbrukning (vägguttag)

105 W

Effektförbrukningen mäts med en vanlig energimätare direkt från väggen och ger värde i AC innan förluster i omvandling, och är därmed bara ett riktvärde. Nätdelen Corsair SF600 har en ungefärlig verkningsgrad om 90% procent vid 105 W.

Resultaten är till synes mycket jämna mellan Celsius S24 och EK-XLC Predator, vilket jag tror till stor del beror på den låga belastningen en Core i3-8350K verkar utgöra, kraftigt överdriven spänning till trots. I nästa test belastas därför kyllösningarna med nästan tredubbel effekt.

Ljudnivå

Pumpen i Celsius S24 är väldigt tyst genom hela testet med enbart processor att kyla, även nere vid 800 varv per minut på fläktarna hörs pumpen knappt. Vid 2 000 varv per minut låter fläktarna som ett tröskverk, men det gäller också resterande kylare i testet. Volymskillnaden mellan 800 och 1 200 varv per minut är inte stor vid test i en öppen testbänk under dagtid.