Test: Kylprestanda med grafikkort

Precis som tidigare används AIDA64 för att belasta processorn. För grafikkortet kör jag samtidigt MSI Kombustor och kombinationen körs i 30 minuter eller till dess att temperaturerna har stabiliserats.

Vattenkylning

Modell

Grafikkortsblock

EK-Thermosphere

Reservoar

EK-Multioption

Nipplar

XSPC 16/10 mm kompressionsnippel

Slang

EK-Tube ZMT 16/10 mm

Monitor

Aqua Computer Poweradjust 3 USB

Temperaturprob

Bitspower BP-WTP-CT

Effektförbrukning (vägguttag)

306 W

Effektförbrukningen mäts med en vanlig energimätare direkt från väggen och ger värde i AC innan förluster i omvandling, och är därmed bara ett riktvärde. Nätdelen Corsair SF600 har en ungefärlig verkningsgrad om 93 procent vid 306 W.

* Överhettningsskydd aktiveras och begränsar klockfrekvens

Vid närmare tredubbel belastning märks klara skillnader i karaktären på kylaren. Med en fläkthastighet på 800 varv per minut får testerna avbrytas då överhettningsskydd aktiveras och klockfrekvenserna börjar vandra nedåt.

Vid 1 200 varv per minut får kylaren ändå anses vara godkänd. Den klarar en orealistisk belastning utan att begränsa klockfrekvenser efter 30 minuter, och temperaturerna är helt stabila.

Noterbart här är att EK-XLC Predator vid 800 varv per minut klarar av att kyla både grafikkort och processor bättre än Celsius S24 vid 2000 varv per minut, trots samma radiatorstorlek.

Av vattentemperaturen att döma ser det ut som att pumpen i S24 inte längre orkar med att driva loopen med reservoar och grafikkortsblock, och någon lös pump finns inte att köpa till kylarserien.

* Överhettningsskydd aktiveras och begränsar klockfrekvens

Vattentemperaturen mäts med en noggrannhet på 0,1 grader via en extern Aqua Computer Poweradjust USB 3 och loggas via mjukvaran Aquasuite.

Ljudnivå

I tester med grafikkort når pumpen sitt maximala varvtal om 3 150 varv per minut och stannar kvar där. Detta är något som märks av då den inte alls har kvar samma lugna karaktär som tidigare testande, istället yttrar vattenblocket ett ilsket surrande. Det är troligen för mycket restriktion för en pump på 1,8 watt effekt.