Mjukvara

Creative är inte sena att trycka på att Sound Blaster X H7 Tournament Edition är tänkt som ett headset för spel. Allt från virtuellt surroundljud till särskilda profiler för olika e-sportspel och tydligare fotsteg utlovas om användaren bara installerar mjukvaran Blaster X Acoustic Engine. Detta är dock inget krav för att headsetet ska fungera.

ALNG6082.jpg

Själva nedladdningsproceduren var ett projekt i sig. På headsetets förpackning står en länk som Creative tycker ska användas, och den som till skillnad från undertecknad inte använder Google för att hitta drivrutiner kommer då via en smått förvirrande portal till den riktiga nedladdningssidan.

creative-h7-drivers-download.png

Vid det här laget blev jag instinktivt misstänksam när sidan såg ut att vara tagen direkt från millennieskiftet och inte använde en krypterad HTTPS-anslutning. Det var svårt att tänka sig att detta verkligen var Creatives webbsajt.

creative-h7-drivers-install-01.png

Det här ger varken ett proffsigt eller tryggt intryck.

creative-h7-drivers-install-03.png

Blaster X Acoustic Engine Pro

Den aktuella nedladdningen heter "BlasterX Acoustic Engine Pro Software Pack for Windows", och efter att ha laddat ned den möttes jag ännu en gång av en olustig känsla när jag startade installationsfilen. Programmet ser om möjligt ännu äldre ut än nedladdningssidan – det går knappt att tro att det uppdaterats sedan Windows 98-tiden.

creative-h7-acoustic-engine.png

Med Acoustic Engine installerat kan vi ta en titt på hur det ser ut och fungerar. Även om den typiska, temariktiga designen kan kännas lite fånig ges åtminstone intrycket av att detta är officiell mjukvara från Creative, och jag har sett långt värre grafiska gränssnitt.

Volymindikatorn i nedre högra hörnet indikerar operativsystemets volym och uppdateras i realtid när volymen ändras. Det går också att klicka på den för att justera volymen.

Spel

Under fliken Profile finns en mängd profiler att välja bland. Dessa ska av namnen att döma uppenbarligen vara speciellt anpassade för olika typer av användning – till och med i vissa fall specifika spel, exempelvis e-sportgiganterna Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) och Dota 2.

creative-h7-ae-csgo-profile.png

Fliken Profile med profilen för CS:GO vald.

creative-h7-ae-csgo-acoustic-engine.png

Fliken Acoustic Engine med profilen för CS:GO vald.

creative-h7-ae-csgo-equalizer.png

Fliken Equalizer med profilen för CS:GO vald.

Profilsystemet omfattar de inställningar som huseras under nästkommande två flikar, Acoustic Engine och Equalizer. Väljer vi exempelvis profilen för CS:GO aktiveras automatiskt inställningarna Surround och Smart Volume samt en equalizer som förmodligen är tänkt att förstärka fotsteg.

Det går utmärkt att spela med H7 Tournament Edition. Jag kan inte säga att det blev varken lättare eller svårare att höra var fiender var när jag slog på CS:GO-profilen och surroundljudet, varken i CS:GO eller Battlefield 1, men det är möjligt att någon annan skulle märka större skillnad.

Det måste i vilket fall som helst lyftas fram som något positivt att användaren har så stor frihet att justera inställningarna efter tycke och smak. Jag vill dock även nämna att det går att ordna extremt dåligt ljud med hjälp av mjukvaran, så försiktighet bör iakttas. Det är nämligen ingen bra idé att vänja sig vid kraftigt förvrängt ljud.

creative-h7-ae-csgo-illumination.png

Belysning

Om det är något H7 Tournament Edition kan anses sakna i denna tidsera är det RGB-belysning. Det stör dock inte mig det minsta, för jag kan ändå inte se belysningen när jag har headsetet på mig. För min del hade det inte gjort något om det helt hade saknats lysdioder.

Med det som bakgrund är det uppskattat att användaren själv kan välja om belysningen ska vara aktiv eller ej. Detta görs under fliken Advanced Settings, där det även finns möjlighet att välja intensitet och hur snabbt belysningen ska pulsera. Med inställningar enligt bilden ovan lyser X:et på vardera sida med ett konstant rött sken som faktiskt är ganska stilfullt.

Funktionen Pulsate along with tune fungerar så dåligt att jag inte kan se ett enda tillfälle då någon skulle vilja använda den. Och då har jag verkligen gett den en aldrig så god chans med låtar som Tsunami och Fuego. Jag hade dock ändå inte velat använda den, så det spelar mig ingen roll.

creative-h7-xpc.png

X-Plus Configurator

Förutom Acoustic Engine erbjuder Creative ytterligare ett program för H7 Tournament Edition. Syftet med X‑Plus Configurator är endast att ladda in inställningar i själva headsetet, till exempel inför en turnering där det inte är tillåtet att installera någon mjukvara på datorerna.

Efter att ha gått igenom ett precis lika uråldrigt installationsprogram som för Acoustic Engine förväntade jag mig att jag skulle kunna ladda in vilken profil som helst från det sistnämnda, men så är inte fallet. Det finns sex stycken förvalda profiler som går att ladda in, inklusive några som inte finns i Acoustic Engine.

creative-h7-xpc-profiles.png

Detta känns ganska ogenomtänkt och inte särskilt intuitivt. Jag tycker det hade varit bättre om funktionaliteten i X‑Plus Configurator istället hade bakats in i Acoustic Engine. Gör om, gör rätt.

Både Acoustic Engine och X‑Plus Configurator skapar dessutom en notifiering som kan skrämma vem som helst från vettet varje gång de startas eller när något händer, och jag har inte lyckats hitta något sätt att stänga av det.