Det externa ljudkortet

Syftet med detta avsnitt är att beskriva hur Sound Blaster X H7 Tournament Edition fungerar med avseende på anslutningarna. Ljudkortet på kabeln har alltså uttag för både AUX och Micro USB, vilket ger upphov till funderingar kring vad som händer då användaren byter källa eller ansluter båda samtidigt.

Anslutning via 3,5 mm (AUX)

En fördel med analogt ljud är att det bara fungerar. Det finns ingen risk för krångel med uppspelningsenheter i operativsystemet, drivrutinsproblem eller andra irritationsmoment.

ALNG6319.jpg

Knappen för att spela upp eller pausa fungerar på såväl min Ipad 4 som min Galaxy S7. Däremot lyckades jag inte få Windows 10 att reagera på den på min Lenovo Thinkpad X1 Carbon, som precis som de förstnämnda enheterna har hörlursutgång och mikrofoningång i samma uttag. Det är dock inte Creatives fel, för det är likadant med Sony-hörlurarna.

Volymratten på dosan är analog och fungerar således oberoende av anslutning. Det innebär också att den inte påverkar volymen i operativsystemet, och att den möjligen kan slitas ut med tiden om den används flitigt.

Anslutning via USB

Då headsetet ansluts till datorn via USB dröjer det några sekunder innan Windows växlar över till det externa ljudkortet i dosan. När det väl händer är det ändå inte säkert att ljudet fungerar normalt. I Spotify krävdes det till exempel ibland att jag startade om låten för att ljudet skulle höras i lurarna, trots att övriga ljud hördes.

creative-h7-usb-connected.png

I denna konfiguration fungerar knappen på dosan utmärkt i Windows. Musik i såväl Spotify som VLC och Windows Media Player pausas och återupptas utan problem.

Det som möjligen kan vara lite problematiskt är spel. Då jag kopplade ur och återanslöt headsetet i CS:GO fick jag inte ljudet tillbaka förrän jag gick in i spelets ljudinställningar och klickade på rullgardinsmenyn för ljudenhet. Battlefield 1 hade inte detta problem.

ALNG6343.jpg

Faktum är att USB också kan användas tillsammans med en mobiltelefon via en USB OTG-adapter. Detta fyller dock ingen uppenbar funktion, då det ger endast nackdelar jämfört med AUX. Androids inbyggda equalizer fungerar inte och steget mellan näst högsta och högsta volym blir av någon anledning orimligt stort.

Dessutom betedde sig Samsungs medföljande app för röstinspelning väldigt konstigt i denna konfiguration. Den tog förvisso ljudet från headsetets mikrofon, men vägrade ofta spela in överhuvudtaget, utan något felmeddelande, om hörlurarna var anslutna när den startade. Det går alltså att använda USB till mobiltelefonen, men det är inget jag rekommenderar.

ALNG6348.jpg

Båda samtidigt

Om både AUX och USB är anslutna till det externa ljudkortet är det AUX-källan som hörs. Då en sådan källa ansluts växlar ljudkortet direkt över till den och skickar samtidigt en play/paus-signal till USB-källan, som då pausar eller återupptar musiken. Därefter bryter H7 Tournament Edition anslutningen till USB-källan.

Windows går då över till nästa uppspelningsenhet i ordningen, till exempel den analoga 3,5-millimetersutgången eller eventuella inbyggda högtalare. När AUX-källan sedan frånkopplas från dosan tar det, precis som vanligt, ungefär tre sekunder för Windows att hitta och byta till Creatives externa ljudkort igen.