Spel

Här hittar du de senaste spelnyheterna och speltesterna! Redaktionen testar prestanda i populära spelserier som Battlefield, Halo, Total War och Call of Duty. Bland nyheterna bevakas stora spel och serier likt The Elder Scrolls, Grand Theft Auto och Diablo. Här figurerar även spelrelaterad teknik som ray tracing, DirectX 12 och gaming på Linux.

Klicka för mer information

Spel och hårdvara går hand i hand och för många är det beta av biblioteket i spelklienter som Steam, Epic Games Store och Origins som är huvudsyftet när det ska byggas ny dator. Här på redaktionen testar vi därför en mängd spel och spelrelaterade tekniker, för att ta reda på vilken hårdvara som krävs för att spela dem och hur väl de presterar. Här kan du hitta både vilket grafikkort du behöver oavsett om du tänkt köra Cyberpunk 2077 med ray tracing i 4K eller bara vill få ut så många FPS som möjligt i e-sporttitlar likt Counter Strike: Global Offensive.

Spel är givetvis inte bara spel i sig, utan även de tekniker som gör spel möjligt. Med Direct X 12 Ultimate introducerades Raytracing 1.1, Mesh Shaders, Variable Rate Shading och Sampler Feedback. Avancerade spelmotorer som Unreal Engine 5, Snowdrop, Unity, Frostbite och många fler ger spelutvecklare nya möjligheter att skapa spel som är ännu mer tekniskt och visuellt avancerade än tidigare. Samtidigt görs framsteg för att nyttja resurser mer effektivt, där kantutjämning- och uppskalningstekniker likt Nvidia DLSS och AMD FSR gör det möjligt att optimera prestanda och bildkvalitét med algoritmer, artificiell intelligens och maskininlärning.

Spel är såklart inte begränsat till PC. Senaste generationen konsoler likt Sony Playstation 5, Microsofts Xbox Series X/S och Nintendo Switch är en viktig del av spelbranschen. Därtill har även virtuell och förstärkt verklighet, även kallat VR och AR, äntrat spelmarknaden med bland annat VR-headset som Meta Quest och HTC Vive. Även spelande med andra operativsystem än Windows växer, där spelande med Linux växer tillsammans med Valves Steam Deck och satsningar på kompatibilitetslagret Proton.

De teknikfokuserade aspekterna varvas där emellan med spännande spellanseringar, snack med spelutvecklare och såklart även tillbehör en gamer kan tänkas behöva. Gaming-stolar, RGB-belysning och allt annat som kan behövas i spelhörnan från bland annat Razer, Cooler Master, Asus ROG och Corsair.

Visa mer
114

Snabbtest: Total War: Warhammer med DirectX 12

Svulstiga strategispelet Total War: Warhammer har fått stöd för DirectX 12, vilket kittlar redaktionens nyfikenhet. Häng med på ett snabbt prestandatest i det nya gränssnittet.

118

Snabbtest: Grafikprestanda i Hitman

Det är dags för lönnmörderi av rang när Agent 47 återvänder i IO Interactives senaste inkarnation av Hitman. SweClockers laddar upp testriggarna för ett snabbt prestandatest.

132

Snabbtest: Grafikprestanda i Tom Clancy's The Division

Efter en lång tid av väntan och flera förseningar släpps idag den Snowdrop-drivna stortiteln The Division. SweClockers levererar en omgång snabba prestandatester för alla spelsugna.

341

DirectX 12 med Ashes of the Singularity

Oxide Games kommande spel Ashes of the Singularity blir först ut med DirectX 12 under huven. Redaktionen laddar upp med den senaste betaversionen och sätter dagens grafikkort på prov!

69

Prestandaintryck från The Division Beta

Efter en lång tid av väntan och förseningar närmar sig lanseringen av The Division, som nu finns tillgängligt för betatestare. SweClockers passar på att samla in prestandaintryck.

197

Snabbtest: Grafikprestanda i Rise of the Tomb Raider

Lara Croft plundrar sig in på PC-plattformen i Rise of the Tomb Raider efter en kort tids konsolexklusivitet. Redaktionen laddar upp testriggen för ett snabbt prestandatest av titeln.

115

Snabbtest: Grafikprestanda i Just Cause 3

Explosioner och tät action står på menyn när svenskutvecklade Just Cause 3 lanseras. SweClockers levererar ett snabbt prestandatest för alla spelsugna.

115

Snabbtest: Grafikprestanda i Star Wars: Battlefront

Redaktionen färdas till en galax långt, långt borta för att se vad som krävs i hårdvaruväg för att driva runt svenska DICE senaste speltitel Star Wars: Battlefront.

114

Valve Steam Link

Valve vill omvandla PC-spelare till soffpotatisar med den lilla strömningslådan Steam Link, som idag tar plats i testlabbet och vardagsrummet för en rejäl spelsession.

185

Snabbtest: Grafikprestanda i Fallout 4

Allt från plasmagevär till muterade djur står på menyn i efterlängtade Fallout 4. SweClockers rullar igång ett av årets mest omdiskuterade spel i testlabbet.

84

Snabbtest: Grafikprestanda i Anno 2205

Både jordnära och mer högflygande strategi står på menyn när Ubisoft rullar ut Anno 2205. SweClockers undersöker vad den uppskruvade grafiken kräver av systemet.

163

Snabbtest: Grafikprestanda i The Witcher 3

Den som ger sig ut på äventyr i The Witcher 3 kan se fram emot vidsträckta landskap och stora mängder ögongodis, men även ett spel som ställer höga krav på grafikkortets prestanda.

275

Snabbtest: Grafik- och processorprestanda i Grand Theft Auto V

Efter de inledande testerna är det dags att komplettera med processorer när SweClockers undersöker upplösningar, inställningar och prestanda i nylanserade GTA V.

60

Snabbtest: Grafikprestanda i Total War: Attila

Det har blivit tid att ta kontroll över hunnerna och marschera ut på erövringståg. SweClockers låter sommardatorn och ett gäng grafikkort svettas i senaste Total War: Attila.

64

Snabbtest: Grafikprestanda i Evolve

Monsterjakt i grupp står på schemat med färska flerspelartiteln Evolve. SweClockers laddar sommardatorn för att se vilken hårdvara som krävs när Goliath ska besegras.