Spel

Här hittar du de senaste spelnyheterna och speltesterna! Redaktionen testar prestanda i populära spelserier som Battlefield, Halo, Total War och Call of Duty. Bland nyheterna bevakas stora spel och serier likt The Elder Scrolls, Grand Theft Auto och Diablo. Här figurerar även spelrelaterad teknik som ray tracing, DirectX 12 och gaming på Linux.

Klicka för mer information

Spel och hårdvara går hand i hand och för många är det beta av biblioteket i spelklienter som Steam, Epic Games Store och Origins som är huvudsyftet när det ska byggas ny dator. Här på redaktionen testar vi därför en mängd spel och spelrelaterade tekniker, för att ta reda på vilken hårdvara som krävs för att spela dem och hur väl de presterar. Här kan du hitta både vilket grafikkort du behöver oavsett om du tänkt köra Cyberpunk 2077 med ray tracing i 4K eller bara vill få ut så många FPS som möjligt i e-sporttitlar likt Counter Strike: Global Offensive.

Spel är givetvis inte bara spel i sig, utan även de tekniker som gör spel möjligt. Med Direct X 12 Ultimate introducerades Raytracing 1.1, Mesh Shaders, Variable Rate Shading och Sampler Feedback. Avancerade spelmotorer som Unreal Engine 5, Snowdrop, Unity, Frostbite och många fler ger spelutvecklare nya möjligheter att skapa spel som är ännu mer tekniskt och visuellt avancerade än tidigare. Samtidigt görs framsteg för att nyttja resurser mer effektivt, där kantutjämning- och uppskalningstekniker likt Nvidia DLSS och AMD FSR gör det möjligt att optimera prestanda och bildkvalitét med algoritmer, artificiell intelligens och maskininlärning.

Spel är såklart inte begränsat till PC. Senaste generationen konsoler likt Sony Playstation 5, Microsofts Xbox Series X/S och Nintendo Switch är en viktig del av spelbranschen. Därtill har även virtuell och förstärkt verklighet, även kallat VR och AR, äntrat spelmarknaden med bland annat VR-headset som Meta Quest och HTC Vive. Även spelande med andra operativsystem än Windows växer, där spelande med Linux växer tillsammans med Valves Steam Deck och satsningar på kompatibilitetslagret Proton.

De teknikfokuserade aspekterna varvas där emellan med spännande spellanseringar, snack med spelutvecklare och såklart även tillbehör en gamer kan tänkas behöva. Gaming-stolar, RGB-belysning och allt annat som kan behövas i spelhörnan från bland annat Razer, Cooler Master, Asus ROG och Corsair.

Visa mer
69

Snabbtest: Grafikkortsprestanda i Crysis Remastered

Hela 13 år efter Crysis lanserades är det nu dags igen med en Remastered-version, som även får ray tracing.

89

Snabbtest: Grafikprestanda i krävande Microsoft Flight Simulator

SweClockers tar till skyarna med testriggen och gör en snabbt prestandatest av nya högtflygande Microsoft Flight Simulator.

95

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort.

I samarbete med MSI
80

Minecraft RTX – ray tracing med Nvidia Super

Ray tracing har äntligen lanserats till Minecraft ihop med DLSS. Redaktionen laddar upp testriggen och kör ett prestandatest.

104

Snabbtest: Grafikprestanda i Doom Eternal

Snart släpps nästa del i Doom-serien. SweClockers laddar upp testriggen och testar 12 grafikkort i purfärska Doom Eternal.

I samarbete med MSI
48

Deliver Us The Moon – ray tracing med Nvidia Geforce RTX Super

Äventyr i rymden står på menyn när Deliver Us The Moon tar plats i testlabbet. Nytt i spelet är både ray tracing och DLSS.

I samarbete med Gigabyte
22

Ray tracing i Wolfenstein: Youngblood med Nvidia Geforce RTX Super

Senaste tillskottet i Wolfenstein-serien fick nyligen stöd för ray tracing och DLSS, som vi nu tar en närmare titt på.

43

Snabbtest: Grafikprestanda i Halo: Reach

Halo: Reach har äntligen lanserats till PC med Master Chief Collection. SweClockers sätter titeln på prov med dagens moderna datorkomponenter.

I samarbete med Asus
32

Ray tracing i Call of Duty: Modern Warfare med Geforce RTX Super

Call of Duty: Modern Warfare startar om spelserien med en helt ny grafikmotor och stöd för ray tracing, något vi nu kikar närmare på.

106

Optimera Red Dead Redemption 2 – SweClockers hittar prestandatjuvarna

Att trimma in inställningarna i spel är inte lätt. SweClockers bjuder på en rejäl genomgång och rekommenderade nivåer för vettig prestanda.

43

Vulkan mot DirectX 12 i Red Dead Redemption 2

Testerna i Red Dead Redemption 2 fortsätter där siktet nu ställs in på gränssnitten Vulkan och DirectX 12 för att ta reda på vilken som hamnar på topp.

137

Snabbtest: Red Dead Redemption 2 med olika antal processortrådar

Hur många processorkärnor och trådar krävs egentligen för att driva runt Red Dead Redemption 2? Redaktionen laddar upp med ett snabbtest för att gå till botten med detta.

132

Snabbtest: Grafikprestanda i Red Dead Redemption 2

Fjolårets bästa cowboysimulator har landat på PC. SweClockers bjuder upp till logdans med tester på inte mindre än 12 olika grafikkort.

44

Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven

Hur pass bra stämmer systemkraven för Red Dead Redemption 2? SweClockers granskar specifikationerna och bjuder på prestandasiffror för båda nivåerna.

96

Snabbtest: Grafikkort i The Outer Worlds

Obsidian tar med oss till rymden med nya The Outer Worlds. SweClockers undersöker prestandan med 13 olika grafikkort.