Färger och färghantering

Asus fabrikskalibrerar PG42UQ till vad som räknas till nära nog perfekta nivåer inom delta-E <2. Det stämmer när jag mäter skärmen, även om vitbalansen är aningen för gulgrön. Asus följer den moderna traditionen med ett papper med kalibreringsinfo, ett papper som i många andra liknande fall egentligen inte säger så mycket om själva kalibreringen. Likt att det beskriver färgtemperatur istället för vitbalans. Oavsett är SDR-prestanda god om än inte perfekt. Enklast är sammanfatta det som följer.

  • Racing Mode (förvald) och User mode är de två användbara bildlägen som finns under Gaming/Game Visual. De är dock inte exakt likadana och ger lite olika respons på bilden.

  • User Mode öppnar alla menyer som kan öppnas, men de har ingen större effekt på helheten.

  • För SDR kommer Gamma:2.0-läget fungera bättre och minska en del av den klippta svärtan. Detta rekommenderas då det mäter motsvarande 2.1–2.2. Gamma-eglaget finns under Color-menyn.

  • Gamma 2.2-läget är förval men klipper för mycket där 2.4-läget klipper ännu mer. I praktiken mäter det förvalda Gamma 2.2-läget mer som ett motsvarande 2.3–2.4. Högre lägen på reglaget är för mörka och de klipper alldeles för mycket.

  • sRGB Mode har större fel samt följer inte sRGB-standard.

  • Övriga Game Visual-lägen är godtyckliga och kan beskrivas lite godhjärtat som alldeles knasiga fast också knasiga på, ähum, lite olika sätt.

  • PG24UQ tenderar att överlag klippa mot svart under SDR och särskilt vid HDR. Se nästa avsnitt om just HDR.

  • Asus saknar reglage för att ankra svart i bilden och helt åtgärda den klippning eller ”black crush” som uppstår.

  • Shadow Boost ankrar inte svart på rätt sätt i bilden utan svarar mot syftet att ljusa upp och bleka ur bilden med målet att öka tydligheten för tävlingsinriktade spel.

  • Contrast-reglaget bör sällan gå över 80 och testexemplaret klippte precis mot vitt på alla källor vi testade. Reglaget på 79 fann tillbaka den sista klippta nyansen av ljusgrått.

  • HDR fungerar annorlunda även om vissa grundproblem är kvar. Se nästa avsnitt.

Display Color Space-reglaget ger valen mellan sRGB eller DCI-P3 där det senare följer just P3-omfånget. Lite missvisande beteckning då det inte har något med DCI (biografstandard) att göra annat just P3-färgomfånget. Aktiverar du P3-omfånget blir det övermättade färger för de flestas användning. Detta har sin funktion om du vill arbeta med just större färgrymd eller ifall du för den delen vill ha porrigare färger i spelen.

sRGB-omfånget har också det ett lite missvisande namn, eftersom det egentligen bara är ITU rec.709-omfånget (HDTV-standard) som avses och inte allt det övriga som sRGB specificerar. Färgomfånget följer då i stort ITU rec.709 men varierar i exakt mättnad beroende på övriga inställningar som görs. Inget är i alla fall avvikande fel. Inställningen ska inte förväxlas med sRGB Mode under Game Visual-menyn som är ett mindre användbart bildläge. Display Color Space: sRGB är däremot det korrekta valet ifall du vill undvika överdrivna färger.

Mer om ljusstyrkan på PG42UQ

Se även föregående avsnitt om ljusstyrkan och ABL-förfarande hos PG42UQ.

Fabrikskalibreringen på testexemplaret är lite för rödgul i vitbalans. Inte mycket och inte störande. Men kunde synas och anas. Vi kan gå via Color/Color Temp./User och når då ett simplast möjliga reglage för RGB-justering och där få till en mer exakt vitbalans. Detta reglage börjar dock på en väldigt kall och blå vitbalans och kräver stora ändringar för att D65-vitbalans.

asus_pg24uq_kalibrering.jpg

Kalibrerad i fabrik och inte tokfel men heller inte helt rätt. Papper som dessa säger egentligen inte så mycket.

På testexemplaret nåddes D65 genom R:100, G:84 och B:63 där ditt exemplar kan vara annorlunda. Jag fick bort den milt rödgula vitbalansen från Color Temp: 6500K-läget men fick inte bot på att skärmen klipper mot svart. Snarare att den klipper ännu mer efter kalibrerad vitbalans. Contrast fick sänkas till 75 för att undvika extra klippning mot vitt och även färgomfånget ändrades där det tappades lite räckvidd i blått. Gamma:2.0-läget var ett måste eftersom försök till kalibrering under Gamma:2.2-läget slutade med alldeles för mörk bild.

asus_pg24uq_SDR_mätningar.jpg

Mätning på vitbalans med viktning av luminansnivåer. Bortsett från vitbalansen går mot gult är fabriksinställning med Gamma: 2.0-läget så bra det kan bli.

Oavsett är det inga större fel eller direkta problem med färgerna hos PG42UQ. Det mesta landar på acceptabelt på "okey ur kartong"-nivå med User Mode eller Racing Mode samt Gamma: 2.0. Jämfört med en OLED-TV har de flesta modeller, främst LG, Sony och Panasonic, däremot betydande bättre kontroll över allt detta som Asus PG42UQ faktiskt kämpar med.

Just klippningen mot svart och vitt är sådant som kan jämföras via enkla testbilder. Till skillnad från att sätta rätt vitbalans och färger kräver det ingen mätutrustning. Jag har en guide kring ämnet här.