Ljusstyrka under SDR

Vill du arbeta med PG42UQ som en skärm för arbete och produktion lär du vilja undvika dimmingen och ABL-förförandet, Automatic Brightness Limiter som är en följd av OLED-teknikens natur. Det finns en begränsad mängd energi som kan fördelas över pixlarna. Ju mer hela panelen ska lysa, desto mindre energi och ljus per pixel. Hos PG42UQ är det följande funktioner som styr detta:

  • Image/Brightness uniformity: ON ger konstant samma ljusnivå i vitt oavsett bildens innehåll

  • System Setup/Screen Protection/Screen saver: OFF stänger av dimmingen efter vad skärmen tolkar som minuter av samma bildinnehåll vilket ger gradvis mörkare bild när du till exempel läser eller skriver text eller annars håller en ganska statiskt nivå av bildinnehåll

  • Image/Brightness: Det reglage som styr ljusstyrkan överlag

Med Brightness uniformity: ON blir maximal ljusstyrka 180 nits oavsett om du kör tomma klassiska Excel-ark eller dark mode i valfritt program. APL, Avarage Picture Level med Excel-arket kan vara 80–90 procent, dvs att bilden lyser med nästan 100 procents full intensitet när så mycket av bilden enbart är vitt. Dark Mode kan vara tvärtom med 10 procents APL och från vad som är vit eller ljusgrå text på en mörk eller svart bakgrund.

Notera att HDR fungerar annorlunda, se separat avsnitt.

Du kan få mycket mer ljus, upp till 350 nits i vitt vid 10 procent APL-nivå med Brightness uniformity: OFF. Detta dras dock med två tydliga nackdelar:

  • Brightness uniformity: OFF aktiverar ABL-förfarandet och ljusstyrkan i bilden varierar med innehållet vilket kan bli väldigt inkonsekvent ifall du tänker arbeta med grafik, foto och video på skärmen.

  • Brightness uniformity: OFF ökar risken för retention och i längden permanenta inbränningar ifall det kombineras med höga nivåer på Brightness-reglaget. Säkra nivåer för nuvarande WOLED verkar vara att hålla ljusnivåerna under 200 nits i långa perioder, likt flera timmar om dagen varje dag i månader och år. Se tabell nedanför.

Grafen visar förhållandet mellan hur mycket ljus i nits eller candela per kvadratmeter (cd/m2) vi får ut baserat på var vi sätter Brightness-reglaget. Brightness uniformity: ON och OFF vid 80 procent respektive 10 procent APL-nivå motsvarar Excel-arket och Dark mode som liknelse.

pg42uq_tabell_brightness.png

Röd linje (10% APL, OFF) det ljusstarkaste scenariot, visar också ju mörkare bild överlag, alltså lägre APL-nivå, desto starkare kan det vita i den bilden lysa och man når högre ljusstyrka (i nits) när små ytor ska lysa vitt. Därför kan dark mode-lägen ihop Brightness uniformity: OFF öka risken för retention och slitage eftersom den vita texten lyser så mycket starkare.

Orange linje (80% APL, OFF) visar att vid en bild med högt ljusinnehåll, likt Excel-arket, blir det inte någon betydande skillnad mellan Brightness uniformity: ON eller OFF. Panelen lyser så gott den kan.

Röd och orange linje överlappar även när vi har Brightness-reglaget på 40 eller lägre. Med andra är ABL-effekten försvinnande liten när vi siktar på runt 100 nits och lägre.

Blå linje är både blå och grön linje överlappat det vill säga Brightness uniformity: ON som oavsett APL-nivå ger konstant ljusuttag. PG24UQ är verkligen konsekvent med ljusnivån hela tiden och det är en fördel som inte alls är självklar med en OLED-TV.

Klicka för mer information

När är 180 nits för lite ljusstyrka?

Detta är en sidodiskussion men konstant nivå om 180 nits är mycket ljus, långt mer än något plasma eller konsument-CRT gav för sin tid. Ofta mycket mer än vad som behövs särskilt i rum med kontrollerade ljusnivåer och kontroll över dagsljusinsläpp. Nu har alla inte en luxmätare men om du får tag på en och vill ha ett finger i vinden så är belysningsnivåer under 200 lux vid ditt skrivbord inga problem för PG24UQ och 180 nits, särskilt med reflexfiltret.

Fast du kan ha ett besvärligare rum eller bara en preferens eller kanske helt enkelt en ovana att grilla ögonen med ljus. Då kan Brightness uniformity: OFF hjälpa en hel del. Samtidigt är du på rum med belysningsnivåer som mer och mer går från 200 lux och allt högre inne på territoriet där fördelarna med OLED i form av kontrastförhållande ändå inte riktigt kommer fram. Ögat får inte längre förutsättningarna för att ta tillvara på fördelen med tekniken.

I det läget kan man överväga ifall OLED är rätt typ av produkt för det rummet och de förutsättningar du har. Det finns stora skärmar och TV-apparater med UHD/4K-paneler som klarar mycket mer ljusstyrka. Dessutom till prisnivåer som är rätt mycket mildare. Givetvis LCD-teknik med sina egna nackdelar i olika former. Fast fortfarande kanske den lämpligare lösningen för dina ljusstarka krav.

Visa mer

I den rumsmiljö jag arbetar har jag 50–100 lux illumination eller belysningsnivå precis vid tangentbordet. Där behöver jag runt 100 nits och vill definitivt arbeta med konstant ljusnivå eftersom foto, video och grafik är en del av det jag producerar. Det innebär Brightness uniformity: ON och med Brightnesss-reglaget kring 50 för att få 100 nits.

Hade jag med Brightness: 50 även valt Brightness uniformity: OFF hade jag fått mer ljus när det går. Fast aldrig över ≈160 nits och därför fortfarande på den säkra sidan ifråga om långsiktigt slitage. Jag hade då fått en för mig oacceptabel fluktuation på ljusstyrkan baserat på vad som visas på skärmen för stunden. Du kan ha andra krav där, så pröva dig fram.

Hur PG24UQ och dess ABL fungerar är i alla fall så pass okomplicerad att det räcker med en enda graf och tabell för att förklara beteendet. De flesta OLED-TV erbjuder kombinationer av inställningar, likt ”Peak Brightness”, energisparlägen och olika bildlägen som applicerar olika ABL-kurvor vilket skulle kräva dussintals grafer och tabeller för att förklara alla möjliga förhållanden och vilken ljusstyrka man får i vilken situation.