P42UQ som spelskärm

Latensen är låg och på spelskärmsnivå hos PG42UQ, med 5 ms vid 120 Hz uppmätt i mitten av panelen. Eftersom bildpanelen uppdateras uppifrån och ned och i 120 Hz kan man räkna ut att fördröjningen från signal till första pixlarna ändras i toppen av panelen är 1 ms. Detta är i klass med alla spelskärmar och moderna TV-apparater.

Välj rätt sorts 4K-upplösning!

nvidia_uhd_max60hz.png
nvidia_pc_120hz.png

När du ansluter till PG42UQ med HDMI kommer Nvidia-drivrutinerna på klassiskt maner välja 60 Hz och UltraHD-uppslöning 2160p. För 120 Hz och 138 Hz över HDMI behöver du gå nedåt i listan till PC-upplösningen 3 840 × 2 160.

Vid 60 Hz är latensen däremot högre och vi mäter runt 25 ms i mitten. Ingen förklaring varför det är så mycket högre, men det är tänkbart att PG42UQ buffrar varje bildruta vid 60 Hz innan det skickas till panelen. Detta är långsammare än spelskärmar och även sämre än många TV-apparater. Oavsett är det lite sak samma. Ifall du växlar från att köra spelen i 120 FPS och 120 Hz till 60 FPS och 60 Hz är det självklart så ofantligt mycket annat än de där extra 20 millisekunderna latens som påverkar upplevelsen.

Inga eftersläp men du upplever ändå eftersläp vid 120 Hz

OLED har som bekant inget eftersläp utan har en responstid som kan räknas i bråkdelar av millisekunder, eftersom det är individuella pixlar som tänder och släcker. En LCD är flytande kristaller som ska vridas och de är i sammanhanget rätt tröga och kräver många millisekunder – oavsett påhittade siffror om "1 ms" och liknande. En teknik helt utan eftersläp är förstås trevligt och det stämmer när man filmar av en OLED-panel med höghastighetskamera: det syns inga eftersläp.

asus_pg24uq_HFR_UFO_pg42uq.jpg

Plockad från 1 ms/1 000 fps HFR-video visar att det inte är några eftersläp på OLED.

asus_pg24uq_HFR_UFO_benq_xl2540k.jpg

Benq XL2540K med samma 1 ms/1 000 fps visar spår av eftersläp två frames bakåt, alltså ca 14 ms.

Däremot kommer du och din hjärna fortfarande uppleva eftersläp eftersom 120 Hz är för låg temporal upplösning. Seendet väver ihop flera bilder till vad som ser ut som eftersläp och utdragen rörelse. Detta kan vi bara minska genom två typer av lösningar och PG42UQ använder inget av dem. Högre panelfrekvens är en metod och då måste vi väldigt mycket högre där diskussionen ännu är öppen för vad som är tillräckligt.

Alternativet är att man adderar någon form av nedsläckning mellan varje uppdatering för att simulera den effekt som CRT ger. Denna eftersläpsreducering med att släcka ned bilden mellan uppdateringarna har en tydlig nackdel och det är flimret som uppstår. PG42UQ saknar den funktionen.

Samtidigt kommer OLED på de här frekvenserna alltid ha en poäng över en LCD, för det finns inget eftersläp i bilden annat än det som dina ögon och din hjärna bjussar på. Med en LCD som kör 120 Hz är det alltid en nivå av faktisk och släpig tröghet i panelen som blandas med vad seendet ger oss.

Säger sig självt vilken typ av spel det blir

Med en 4K-panel och 120 Hz är det förstå så att PG42UQ i första hand blir en spelskärm för prioritet på spelupplevelse runt grafik- och bildkvalitet. Spel där du kör grafikkortet till kokpunkten med så mycket ögongodis som möjligt, särskilt i HDR, är en typ av spel som vinner på en OLED-skärm i 42 tum. Samtidigt fungerar det väl att skala 1080p- och 1440p-rendering om dina spel saknar modern uppskalning likt DLSS. 4K-paneler har inte samma typ av skalningsproblematik som paneler med mindre pixelmatriser.

asus_pg24uq_witcher21_9.jpg

Spel som bygger på upplevelse och grafikkvalitet är typiskt de spel vilka vinner mest på 42 tum OLED och HDR.

PG42UQ – eller en OLED-TV för den delen – kommer däremot inte addera något mer till rappa shooters jämfört med vad en renodlad 240-, 360 Hz- och snart även 500 Hz-spelskärm redan ger oss. Snarare tvärtom att den relativt låga panelfrekvensen då är en försämring.

Däremot kommer PG24UQ fortfarande kunna bättra på spelupplevelsen för den typen av rappa spel jämfört med en LCD-skärm som också kör samma frekvens om 120 Hz eller 144 Hz. PG42UQ är fortfarande den skärm som har den bättre tekniken.

Överklockning till 138 Hz mest en bonusfiness

Överklockningen till 138 Hz kan ses som mindre detalj i sammanhanget. 18 extra uppdateringar per sekund gör minimal skillnad i praktiken. Men det fungerar i alla fall problemfritt och fungerar också över HDMI samt med VRR aktivt. Med äldre firmware till skärmen kan det dock vara problem med att väcka skärmen ur vila vid 138 Hz, så se till att uppdatera.

Den adaptiva synken, via Displayport och HDMI, är G-Sync-certifierad och gör mycket för att få flyt i spelen när du kämpar med FPS-nivåerna. På pappret är det inom omfånget 48–120 Hz, men det fungerar som väntat med dubbleringen av bildrutor när vi kliver under 48 FPS. Spelet kan rendera exempelvis 32 FPS som dubbleras till 64 Hz för att hålla panelen inom synkroniseringspannet. Och det sker utan hack och andra problem.

Adaptiv synk flyter utmärkt – kan dock OLED-flimra

Däremot kan VRR flimra, särskilt vid låga FPS i kombination med statisk bild. Detta är ett problem med alla WOLED i dagsläget – inklusive TV-apparater och rapporteras i viss mån även med QD-OLED. Det baseras på att OLED-panelen inte riktigt kan hantera varierande uppdateringsfrekvens och därför varierar i ljusnivå vilket blir flimmer.

Exemplet ovan är från en Panasonic-TV men det blir exakt samma fenomen på PG42UQ och OLED C2 i samma situation. Detta syns tydligast med mörk, statisk bakgrund. Problemet uppstår inte alls lika tydligt vid ljus bakgrund och det uppstår heller inte vid rörelse i bilden. Därför syns det fenomenet främst vid laddningsscener, menyer och liknande. Väldigt sällan i praktiskt spelande när det rör på sig.

ALLM som kuriosa

PG42UQ har faktiskt ALLM-funktionen (automatiskt spelläge) hos HDMI. ALLM-funktionen är till för att en TV ska gå ifrån sin långsamma och onödiga bildprocessning till spelläget när du kör konsol. PG42UQ har inget långsamt bildläge med onödigt processande utan är alltid i "spelläge". ALLM-funktionen tillför alltså ingenting, men just ALLM-flaggan kan vara en detalj som är nödvändig för att det ska fungera och se rätt ut mot just konsoler.

Fotnot: Alla speltester har skett mot ett Nvidia Geforce RTX 3080 Ti-kort. Jag har tyvärr inget AMD-kort eller modern konsol att testa mot. PG42UQ finns i alla fall listad som AMD Freesync Premium över Displayport och HDMI 48–120 Hz ifall du söker hos AMD:s lista över de skärmar de Freesync-certifierat.