Temperaturer med olika grafikkort

Då Phanteks Evolv Shift XT är ett chassi byggt för högpresterande datorkomponenter vill vi givetvis se hur en uppsättning olika grafikkort beter sig när de monteras i modellen. Här plockas tre modeller i olika effektklasser in, där worst case-scenariot representeras av Geforce RTX 3080 Founders Edition – en modell vars oortodoxa kyllösning egentligen är byggd för traditionella miditower-chassin.

Vidare används Geforce RTX 2080 Super i Founders Edition-utförande, vilket representerar ett förhållandevis strömtörstigt grafikkort (250 W TBP) med en avskalad kyllösning. Slutligen har vi Sapphires Radeon RX 6700 XT Nitro+ – en riktigt fläskig eftermarknadsmodell med väl tilltagen kylfläns och tre fläktar. Detta kort har en TBP (total board power) på 230 W, vilket är jämförbart med Nvidias storsäljare Geforce RTX 3070.

För testet belastar vi korten under 30 minuter med det inbyggda stresstestet i Unigine Superposition, vilket är den tid det tar för temperaturen att stabilisera sig. Värdena för temperatur, varvtal och klockfrekvens loggas sedan från den sista minuten av körningen.

Testerna körs först med Evolv Shift XT-chassit i sitt mest krympta "Compact"-läge, vilket innebär att det förlitar sig helt på naturlig konvektion utan några chassifläktar. Därefter körs testerna igen i det större "Air Boost"-läget ihop med två Phanteks T30 120 mm-fläktar i taket, där dessa körs i ett fast varvtal om 1 200 RPM.

Nvidia Geforce RTX 3080 Founders Edition

Shift XT (Compact)

Shift XT (Air Boost)

Temperatur

85 °C

83 °C

Varvtal

3 300 RPM

2 300 RPM

Klockfrekvens

1 725 MHz

1 815 MHz

Vi börjar med Geforce RTX 3080 Founders Edition, vilket spyr ut en hel del värme i chassit med sina 320 W TBP. I det kompakta läget utan chassifläktar blir det extremt svettigt för detta grafikkort, där det slår i sitt temperaturmål och behöver dra ner klockfrekvenserna något till följd av detta. Fläktarna snurrar här i ganska jobbiga 3 300 RPM. Detta kort är helt enkelt ingen vettig matchning med detta chassi, då en del av den bakre fläkten ligger och blåser rakt in i skiljeplåten till den högra kammaren.

Intressant nog kan denna dåliga matchning ändå göras fullt gångbar om man konfigurerar chassit i sitt "Air Boost"-läge och kompletterar med två förhållandevis långsamt snurrande fläktar i taket. Temperaturen sjunker nu till en nivå där kortet inte längre behöver throttla klockfrekvensen samtidigt som varvtalet på fläktarna minskar med hela 1 000 RPM. Detta gör helt plötsligt denna modell gångbar att använda inuti Shift XT, men vi skulle helt klart rekommendera att satsa på en partnermodell med mer konventionell kyllösning.

Nvidia Geforce RTX 2080 Super Founders Edition

Shift XT (Compact)

Shift XT (Air Boost)

Temperatur

85 °C

79 °C

Varvtal

2 500 RPM

2 150 RPM

Klockfrekvens

1 815 MHz

1 890 MHz

Vidare mot Geforce RTX 2080 Super Founders Edition, vars nätta kyllösning också blir ganska varm inuti Shift XT när man använder chassit utan ytterligare fläktar i "Compact"-läget. Här är det definitivt att föredra att komplettera med fläktar i taket och konvertera modellen till "Air Boost"-läget, vilket sänker temperaturerna och varvtalet markant samtidigt som högre klockfrekvenser kan uppnås på grafikkretsen.

Sapphire Radeon RX 6700 XT Nitro+

Shift XT (Compact)

Shift XT (Air Boost)

Temperatur

69 °C

66 °C

Varvtal

1 750 RPM

1 400 RPM

Klockfrekvens

2 535 MHz

2 535 MHz

Slutligen har vi Sapphires Radeon RX 6700 XT Nitro+, vilket är väldigt representativt för ett bra eftermarknadskort med en kompetent kyllösning. Här fungerar det alldeles utmärkt att använda kortet i chassits mest kompakta läge, där både temperaturer och ljudnivå hålls på en fullt rimlig nivå. Här kan man dock hjälpa kortet ytterligare på traven genom att montera in fläktar i taket, vilket ger ytterligare lägre värden gällandes både temperatur och ljudnivå.

Innan det är dags att runda av tänkte vi bjuda på några mätningar från processorn Ryzen 9 5900X ihopparad med den kompakta luftkylaren Noctua NH-L12S. För belastningen används CPU-stresstestet i AIDA64 (utan FPU) under 30 min, vilket är representativt för en last över samtliga kärnor vid exempelvis 3D-rendering där processorn ligger spikad på 142 W effektuttag.

AMD Ryzen 9 5900X ihop med Noctua NH-L12S

Shift XT (Compact)

Shift XT (Air Boost)

Temperatur

89 °C

82 °C

Varvtal

1 750 RPM

1 750 RPM

Klockfrekvens

4 350 MHz

4 400 MHz

I det kompakta läget utan chassifläktar lägger sig processorn på 89 °C under långtida belastning. Detta kan låta mycket, men det är ingen ovanlighet att Ryzen 9 5900X ligger en bit över 80 °C vid flertrådad last ihop med kompakta luftkylare i små chassin. Slänger man in chassifläktar och konverterar chassit till "Air Boost"-läget finns det därtill goda marginaler för ytterligare lägre temperaturer samt en liten skjuts i klockfrekvens.