Montering

Det kan vara extremt frustrerande att montera in komponenter i SFF-chassin till följd av hur trångt det är på insidan. Med en genomtänkt inre layout och tydliga instruktioner från tillverkaren hur man ska gå till väga behöver det dock inte vara en fullkomlig mardröm.

phanteks_shift_xt-71.jpg

Något som underlättar enormt, för både nybörjare såväl som erfarna datorbyggare, är en detaljerad och pedagogisk manual. Undertecknad har tidigare prisat Phanteks för deras manualer, och mer Evolv Shift XT har företaget överträffat sig själva med en riktigt trevlig guide till hur man bygger in ett system på lättast möjliga sätt i chassit samt hur man bör tänka med kabeldragningen.

Nu måste man givetvis inte följa riktlinjerna i manualen, men vi kan dock varmt rekommendera att läsa igenom den då metoden som beskrivs gör monteringsprocessen väldigt smärtfri. För vår montering nedan väljer vi att följa stegen i manualen fullt ut.

phanteks_shift_xt-50.jpg

Första steget är att montera in moderkortet, vilket direkt sätter stålstommens passform på prov. Här kan vi glatt meddela att det passar som handen i handsken på sin monteringspunkt, utan något behov att trycka den mot baksidan för att skruvhålen ska matcha upp. Har man tänkt att använda sig av en luftbaserad processorkylare rekommenderar Phanteks att man monterar denna innan moderkortet tar plats i chassit. Steget avslutas med att koppla in PCI Express-förlängaren.

phanteks_shift_xt-51.jpg

Komponenterna som används här är ett Asus ROG Strix B550-I, en Ryzen 9 5900X och processorkylaren Noctua NH-L12S, där den sistnämnda är en bra matchning med chassit tack vare sin höjd på 70 mm (72 mm är maximala höjden i Shift XT). Nämnvärt här är att NH-L12S egentligen inte är kompatibel med Asus-moderkortet som används, då den underhängande fläkten slår i kåpan som täcker I/O-panelen. Skruvar man bort kåpan går det dock alldeles utmärkt att montera kylaren.

phanteks_shift_xt-52.jpg

Härnäst är det dags att koppla in övrigt kablage till moderkortet, däribland strömmatningen i form av 24-pinskabeln och 8-pinskabeln. Annat som ska kopplas in är USB-kablaget för den frontmonterade portarna samt kabeln som går till strömknappen. Har man tänkt att använda sig av en 2,5"-baserad lagringsenhet är det nu ett bra tillfälle att koppla in SATA-kabeln också.

phanteks_shift_xt-53.jpg
phanteks_shift_xt-54.jpg
phanteks_shift_xt-55.jpg

Nästa steg blir att skruva fast nätaggregatet och ansluta de modulära kablarna till detta. Vi använder här ett Phanteks Revolt SFX 750 W, och drar både 8-pinskabeln samt 24-pinskabeln i spalten som uppstår mellan själva nätdelen och skiljeplåten till grafikkortskamaren. Kardborrbandet i framkant används här med fördel för att binda ihop kablarna. Underifrån ansluts sedan förlängningskabeln till nätbrunnen samtidigt som man ska se till att nätaggregatets strömknapp är påslagen.

phanteks_shift_xt-56.jpg
phanteks_shift_xt-57.jpg

Om man har tänkt att använda sig av en 2,5"-enhet är det nu dags att montera denna i den vänstra grafikkortskammaren. Överblivna kabellängder från SATA-kabeln och strömmatningen kan finurligt nog gömmas i utrymmet under stommen. Detta utrymme fungerar även perfekt att använda för att skuffa undan kablar som inte används, så att dessa inte blockerar luftflödet på insidan.

phanteks_shift_xt-67.jpg
phanteks_shift_xt-68.jpg

Nu börjar vi närma oss slutet av monteringsprocessen, vilket innebär att grafikkortet ska ta plats. Vi skruvar bort täckplåtarna i bakkant för expansionsplatserna och trycker i kortet i PCI Express-porten som sitter i ändan av förlängningskabeln som går till moderkortet. Grafikkortet på bilden ovan är ett Sapphire Radeon RX 6700 XT Nitro+, vilket är 310 mm långt (maximal längd i chassit är 324 mm).

phanteks_shift_xt-69.jpg

Sista steget är att koppla in strömmatningen till grafikkortet från nätaggregatet. De överblivna kabellängderna skuffas här undan i spalten som finns mellan nätaggregatet och skiljeplåten till grafikkortskammaren. Slutligen använder vi det förmonterade kardborrbandet för att fixera grafikkortet, vilket också håller kablarna borta från eventuella fläktar som monteras i taket.