Test: Speltester i 8K

Året var 2013 då redaktionen fick in den första 4K-upplösta bildskärmen till kontoret, vilket vid tillfället krävde dubbla Geforce GTX Titan i SLI för att driva den tidens spel någorlunda nära 60 FPS-strecket. Ovanpå detta var första generationens 4K-skärmar en otroligt gissel sett till bildanslutningar, där de behövde använda flera Displayport-strömmar för att uppnå en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Numera är 4K UHD vardagsmat på både bildskärms- och tv-fronten, där nya anslutningsstandarder gör det möjligt att driva modellerna över en kabel i upp till 120 Hz. Därtill har utvecklingen på grafikkortsfronten gått framåt, vilket innebär att ett enskilt Geforce RTX 3090 numera kan dra runt merparten av spelen med höga inställningar med ett snitt på 60 FPS.

RTX_3090-13.jpg

Eftersom 4K UHD nu är gammal skåpmat enligt Nvidia tar företaget sikte på betydligt högre pixelmängder med det nya kortet, till den nivån att de kallar Geforce RTX 3090 för den första "8K-redo gaming GPU:n". Detta ska möjliggöras tack vare bildanslutning via HDMI 2.1, som tillåter upplösningar upp 7 680 × 4 320 pixlar vid 60 Hz, samt det massiva grafikminnet på 24 GB.

Som många förstår kan dock inte en stor mängd grafikminne lösa faktumet att grafikkretsen ska skyffla fyra gånger fler pixlar än vid 4K UHD, något som onekligen kommer sätta käppar i hjulen för prestandan. Av den anledningen har Nvidia tagit fram ett nytt DLSS-läge som kallas "Ultra Performance", vilket skalar upp den renderade bilden från 2 560 × 1 440 pixlar.

Samsung_8K-4.jpg

Samsung lånade ut sitt flaggskepp Q950TS QLED för SweClockers 8K-tester

För att sätta påståendet om 8K-gaming på prov behövs dock en TV som klarar upplösningen, vilket inte är helt vanligt förekommande, och speciellt inte på SweClockers redaktion. Lyckligtvis var Samsung väldigt snälla och skickade ut deras QLED-flaggskepp Q950TS, vilken har stöd för 8K via HDMI 2.1 och därmed låter oss köra en rad prestandatester med Geforce RTX 3090.

Medan Nvidia givetvis vill att man främst ska använda sig av det nya DLSS-läget för att testa 8K måste vi ju dock se hur vår sedvanliga testsvit presterar i denna galet tungdrivna upplösning. Vi passade även på att slänga in Doom Eternal, Destiny 2 och Forza Horizon 4 i mixen. Nämnvärt är att Division 2 och Ghost Recon Breakpoint här fick stryka på foten, då ingen lät oss välja rätt upplösning i spelet.

En närmare titt på siffrorna i 8K ihop med Geforce RTX 3090 visar inte helt oväntat extremt nedpressad prestanda med spelens detaljlägen uppskruvade till toppen. I den sedvanliga testsviten är det egentligen bara F1 2020 som känns någorlunda spelbart i detta läge.

Av titlarna vi kompletterade med sticker särskilt väloptimerade Doom Eternal och Forza Horizon 4 ut, där båda spelen imponerande nog är fullt spelbara i 8K med en välflytande bildfrekvens.

För sakens skull slängde vi även in lillebror Geforce RTX 3080 för att se hur pass begränsande kortets grafikminne på 10 GB blir i 8K-upplösning. Som synes i grafen tar minnet slut i Battlefield V, Total War: Three Kingdoms och Wolfenstein: Youngblood, vilket resulterar i ett fint bildspel. Även i Doom Eternal verkar lida lite av minnesbrist, då lägstasiffrorna glider ner längre än väntat.

Som väntat är många av dagens spel alldeles för tungdrivna för att köra i 8K vid acceptabel bildfrekvens. Detta är givetvis något som Nvidia har förutspått, och därför har de implementerat DLSS-läget "Ultra Performance". Detta låter spelet renderas i 2 560 × 1 440 pixlar och sedan via en maskininlärningsmodell skalas upp till 8K.

Nedan kör vi igenom två förhandsversioner av Control och Wolfenstein: Youngblood som har fått det nya DLSS-läget implementerat. Inställningarna är desamma som de tidigare testerna, med undantag för Control där vi använder DirectX 12 istället för DirectX 11 för att kunna använda DLSS.

8K DLSS

Control (8K, Ultra)

Wolfenstein: Youngblood (8K, Ultra)

Geforce RTX 3090 (DLSS PÅ)

81/66

89/81

Geforce RTX 3090 (DLSS AV)

21/16

46/40

Med DLSS "Ultra Performance" aktiverat möts vi av betydligt högre bildfrekvens, vilket inte är oväntat sett till att scenerna nu renderas i en betydligt lägre upplösning. Rent subjektivt ser uppskalningen ut att göra ett bra jobb med att fylla i informationen som saknas i spelen, vilket i slutändan ger en trevlig grafisk presentation på Samsung tv:n vi använde oss av.

8K DLSS

Control (8K, Ultra)

Wolfenstein: Youngblood (8K, Ultra)

Geforce RTX 3080 (DLSS PÅ)

73/65

0/0

Geforce RTX 3080 (DLSS AV)

3/2

12/5

Vi testade även samma scenario fast med Geforce RTX 3080, och här fick vi faktiskt Control att fungera bra med den nya DLSS-funktionen aktiverad. När vi försökte samma manöver i Wolfenstein: Youngblood kraschade dock spelet omgående när tekniken aktiverades.

För dig som mot förmodan sitter på en skärm eller TV med 8K-upplösning har vi laddat upp två klipp från Battlefield V respektive Doom Eternal i 8K 30 FPS. Det enda rimliga alternativet att fånga 8K-video i dagsläget är Nvidias inbyggda Shadowplay-funktion som är begränsad till 30 FPS med denna upplösning.

Sammanfattande tankar om spelande i 8K

Medan det är jäkligt häftigt att man faktiskt kan spela i upplösningen 7 680 × 4 320 pixlar så ska man vara väldigt medveten om att merparten av dagens spel kommer att ge alldeles för låg bildfrekvens för att vara njutbara – även med ett grafikkort för 16 800 kronor. Räddningen här stavas DLSS, men det hänger också på att den aktuella speltiteln har stöd för tekniken – vilket ganska sällan är fallet än så länge.

Ovanpå prestandan stötte vi på vissa tekniska problem med att köra grafikkortet i 8K mot Samsungs Q950TS, där vi i slutändan var tvungna att använda reducerad färgupplösning med chroma subsampling 4:2:2 för att få bild. Enligt Nvidia ska detta lösas med en kommande mjukvaruuppdatering till just denna tv-modell, men det kan vara värt att ha i åtanke om man tänkt köra igång nu direkt.

Även konkurrerande bolags TV-apparater inväntar mjukvaruuppdateringar för sina 8K-modeller för att fixa problem som synliggjorts först i och med lanseringen av Ampere-arkitekturen. Vad det gäller de ännu mer exotiska lägena så som 4K i 240 Hz eller 8K i 120 Hz, som båda enbart tillåts via Displayport, saknas det helt konsumentprodukter med stöd för detta i dagsläget.

Om några år när tekniken är vanligare kan det absolut finnas en poäng med 8K-upplösning. Till exempel eliminerar man helt nödvändigheten av kantutjämning, även på vår 65-tum stora TV var enskilda pixlar omöjliga att urskilja så fort man kom någon decimeter bort från bildytan.

För att sammanfatta känns spelande i 8K mer som en kul gimmick i dagsläget snarare än något som ett ändamål man köper ett grafikkort för. Den som idag har investerat i tv-tillverkarnas nya flaggskepp kommer att ha möjlighet att driva dessa med Geforce RTX 3090, men måste också vara beredde på att använda generösa mängder upplösningsskalning inuti spelen alternativt DLSS där det stöds.