Sammanfattning

Förra veckan satte Nvidia en ny prestandaribba för spel med Geforce RTX 3080, en modell som tog rejäla kliv upp från korten i Geforce RTX 2000-serien och därtill la sig i en förvånansvärt låg prisklass. Modellen var dock inte Ampere-arkitekturens slutgiltiga skepnad, utan bara en vecka senare hägrade nämligen Geforce RTX 3090 – det riktiga flaggskeppet i Geforce RTX 3000-serien.

RTX_3090-17.jpg

Låt oss börja denna sammanfattning i en lite annorlunda ände och prata om namnet. Vi tycker att Nvidia gör sig själva en direkt otjänst genom att kalla detta kort för Geforce RTX 3090 snarare än exempelvis RTX Titan II eller dylikt, då det för många skapar falska förhoppningar om spelprestanda snarare än en förståelse för vad det är som utmärker kortet.

Nu är visserligen Geforce RTX 3090 världens snabbaste grafikkort för spel, men sett till att det kostar mer än dubbelt så mycket som Geforce RTX 3080, och endast erbjuder i snitt 12 procent högre rastreringsprestanda vid 4K UHD, känns det som ett direkt dåligt köp om det främst är spelande i vanligt förekommande upplösningar som står på menyn.

RTX_3090-13.jpg

Här kan man argumentera för att Geforce RTX 3090 banar väg för spelande i 8K, men det känns ärligt talat mer som en gimmick i dagsläget och, sett till installationsbasen för den typen av tv-apparater, extremt nischat. Konceptet hänger i mångt och mycket också på att det finns stöd för DLSS-uppskalning i den aktuella speltiteln för att hålla flytet uppe, vilket är långt ifrån garanterat alla gånger.

Nej, spel är helt enkelt inte det stora paradnumret med Geforce RTX 3090, utan istället handlar det om grejen som gjort Titan-familjen populär – en väldigt stor mängd grafikminne för användare som behöver det vid kreativa och professionella arbetslaster. Kortet har en rasande snabb grafikkrets som utan problem utpresterar RTX Titan samtidigt som modellen lägger sig betydligt lägre prismässigt.

RTX_3090-15.jpg

Som en helhetslösning är därtill Founders Edition-kortet ett riktigt imponerande bygge med en kylare som verkligen inte går av för hackor. Denna håller både ljudnivå och temperaturer på en mycket trevlig nivå, vilket för några år sedan hade varit otänkbart för ett referensgrafikkort med en strömbudget på 350 W. Det gäller bara att se till att det ryms i chassit då kortet är fullkomligt gigantiskt.

För att knyta ihop säcken på Geforce RTX 3090 Founders Edition kan det liknas ganska bra vid AMD:s Threadripper-processorer, det vill säga högpresterande produkter som dock har ett ganska nischat användningsområde. Om man inte redan vet att man är i behov av den stora mängden grafikminne är med största sannolikhet Geforce RTX 3080 ett betydligt mer rimligt val...om det gick att få tag på ett.

Geforce RTX 3090 är ett utmärkt grafikkort för den som är i behov av ruskigt hög beräkningskraft och mycket grafikminne

Fördelar

  • Världens snabbaste grafikkort för spel

  • 24 GB GDDR6X-minne

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • Stöd för kompetent uppskalning via DLSS

  • HDMI 2.1

  • Klassledande referenskylare

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men endast marginellt bättre än Turing

  • Inte mycket snabbare än Geforce RTX 3080 i spel

  • Högt effektuttag

  • Saftig prislapp

  • Oklar tillgång

Pris vid publicering: 16 800 kronor