Sammanfattning

När det kommer till en tillverkare som Samsung, som ligger i framkant vad gäller högpresterande och innovativa mobila enheter är det svårt att undvika höga förväntningar. Galaxy Book S kan absolut anses som en stark konkurrent på marknaden, om man som kund är ute efter exakt vad Samsung Galaxy Book S erbjuder: Ett något mer kompakt format, lägre vikt, passiv drift och bättre batteritid till priset av en ganska påtaglig prestandaförlust.

IMG_7391.jpg

Det finns gott om höjdpunkter med Galaxy Book S, där den främsta förmodligen är mobiliteten. Datorn har en vikt på strax under ett kilogram, ett riktigt slimmat format samt en lång batteritid som utan problem bör hålla exempelvis en hel arbetsdag utan laddning. Laddaren som i princip är en helt vanlig snabbladdare för mobiltelefoner är den minsta och smidigaste vi upplevt till en bärbar dator. Den avtagbara kabeln är också ett plus.

Den passiva driften är också en stor fördel och trots avsaknaden av fläktar håller sig Galaxy Book S alltid riktigt sval oavsett belastning.

Prestandan hos processor och lagringsenheten håller måttet för vardagliga uppgifter såsom surf, film, ordbehandling eller liknande. Det blir däremot snabbt en påtaglig prestandaförlust när saker som till exempel Windows-uppdateringar eller andra uppgifter pågår i bakgrunden. Överlag en snabb och responsiv Windows-upplevelse förutsatt att man inte försöker att göra flera saker samtidigt.

Byggkvalitet, material och finish håller en genomgående hög standard. Det finns exklusivare material att tillgå, men den starka aluminiumkonstruktionen i kombination med det mjukare polykarbonat-materialet runt tangentbordet upplevs som ett riktigt bra designval. Utseendemässigt är modellen väldigt diskret och avskalad med en traditionell design men i ett väldigt kompakt format.

Bild- och ljudupplevelse är på topp och Galaxy Book S lämpar sig utmärkt till videokonsumtion eller liknande. Skärmen lämpar sig även bra för lättare fotoredigering och liknande uppgifter.

Pekplattan lämnar inte mycket att önska medan tangentbordet känns kraftigt begränsat i och med tangenternas korta slaglängd. Resultatet blir ett tangentbord som känns väldigt hårt och har taskig återkoppling vid användning.

En annan negativ del är fingeravtrycksläsaren som ofta upplevs långsam och blir ett störningsmoment. Modellen saknar också tyvärr ansiktsigenkänning. Vi är bortskämda med olika typer av smidiga alternativ för att snabbt kunna logga in på diverse enheter, med Galaxy Book S blir dessvärre pinkod det snabbaste alternativet för autentisering.

Konfigurationsmässigt finns det inga som helst alternativ, inga uppgraderingar och inga färgval. Det finns endast en variant av Galaxy Book S att tillgå.

För att summera är Galaxy Book S en trevlig Ultrabook för den som är villig att offra prestanda till förmån för ett mindre format, lägre vikt, längre batteritid och passiv drift.

Samsung Galaxy Book S är en energisnål Ultrabook med hög mobilitet och utmärka ljud- och bildegenskaper

Fördelar

  • Hög mobilitet

  • Bra byggkvalitet

  • Batteritid

  • Suveränt ljud

  • Passivt kyld

Nackdelar

  • Begränsad prestanda

  • Långsam fingeravtrycksläsare

  • Tangentbordet

Pris vid publicering: 14 600 kronor