Prestandatester

För att få en närmare inblick i hur nya Samsung Galaxy Book S presterar har vi kört den genom ett urval av prestandatester, där de flesta lätt kan replikeras för att jämföra resultaten. Det handlar därför till stor del om syntetiska prestandatester.

Våra speltester för integrerad grafikprestanda består av fem populära titlar som i teorin är relativt lätta att dra runt i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Med tanke på det slimmade formatet med dagens "Ultrabook" sätter speltesterna verkligen press på både kylarlösning och processorns effektivitet för att ge spelbara resultat i moderna spel.

Galaxy Book S med dess Intel Core i5-L16G7 är också den första datorn vi testar med en strömbudget på endast 7 watt för processorn. Detta innebär att den hamnar i ett signifikant underläge i jämförelse med övriga datorer i prestandatesterna.

Prestandaläge.png

Allmänprestanda

Testerna visar en tydlig uppoffring i prestanda jämfört med 15 W-varianterna. Samtidigt är inte rendering och tunga arbetslaster fokus för en dator som Galaxy Book S.

För normala användningsområden och även lättare professionella applikationer har Galaxy Book S knappt tillräcklig prestanda att tillgå och i framförallt enkeltrådade tester där den ensamma "Sunny Cove"-kärnan får sträcka på benen finns ändå prestanda att tillgå.

För att se hur Samsung Galaxy Book S hanterar längre perioder av tung belastning körs samma tester igen. Den här gången är datorn redan uppvärmd via stresstestet Prime95.

Prestandatest CPU (Efter uppvärmning)

Poäng

Skillnad

Cinebench R15 (En tråd)

81

0%

Cinebench R15 (Flera trådar)

240

-4,4%

Cinebench R20 (En tråd)

252

-4,8%

Cinebench R20 (Flera trådar)

534

-3,6%

7-Zip | 32 MB Ordlista | (Komprimering, Resultat)

6357

-26%

7-Zip | 32 MB Ordlista | (Dekomprimering, Resultat)

110881

-11,9%

Geekbench 4.4.1 (En tråd)

3403

-16,4%

Geekbench 4.4.1 (Flera trådar)

5165

-25,3%

Google Octane 2.0 Javascript

27628

-2%

Blender 2.80 (BMW Car Demo)

2232

+2,5%

Veracrypt 1.23 (AES-kryptering - 100 MB buffer)

1.8

28%

Resultaten visar stora variationer i de korta testerna. Störst skillnad visar Veracrypt benchmark med 28 procent sämre resultat efter att datorn blivit uppvärmd via Prime95. Veracrypt är också det kortaste testet vi kör och resultatet påverkas av både processor, primärminnet och lagringsenhetens hastighet och möjlighet att kommunicera med varandra. Vid längre belastning planar resultaten ut och variationer förblir små.

Trots detta fungerar kylningen i Galaxy Book S överlag riktigt bra och efter hård belastning tar det inte lång stund innan datorn är nere på normala temperaturer igen. Kör vi exempelvis samma test men med en till två minuters vilotid emellan stresstest och benchmark hamnar resultaten inom felmarginal av ursprungliga testresultat.

Spelprestanda med integrerad grafik

Ragge.jpg

Egenskap

Värde

Titel

3DMark

Utvecklare

Futuremark

Genre

Syntetisk testsvit

Lanseringsdatum

2013-02-04

Systemkrav

  • 1,8 GHz-processor med två kärnor

  • Grafikkort med DirectX 11-stöd

  • 2 GB RAM

I speltesterna för integrerad grafik ser vi lågmälda resultat för Galaxy Book S, som i flertalet titlar inte når upp till 30 FPS ens vid upplösningen 720p. Vi ser relativt spelbara resultat i en titel, World of Warcraft Classic, ett spel som förvisso i grunden är över 15 år gammalt.

Är man den typen av användare som vill kunna spela lite lättare spel emellanåt är det därför nödvändigt att kliva upp till en dator med en modern processor ur 15 W-segmentet.

Lagringsenhet

UFS-Comparison.png

Samsung har med Galaxy Book S valt att satsa på en UFS-enhet istället för en traditionell SSD. UFS (Universal Flash Storage)-lagring används ofta i dagens mobiltelefoner och den senaste 3.0 versionen ska erbjuda SSD-liknande prestanda i ett flertal användningsområden. Några officiella specifikationer utöver de som visas ovan finns tyvärr inte att tillgå ännu.

I testerna gör modellen förhållandevis bra ifrån sig. Den kan inte mäta sig med en SSD men hastigheterna är fullt tillräckliga för vardagliga användningsområden. Upplevd prestanda är också positiv då vi sällan upplever oss påtagligt begränsad av lagringsenhetens överföringshastighet eller responstid.