Samsung Galaxy Book S

IMG_7391.jpg

Samsung Galaxy Book S

Operativsystem

Windows 10 Home

Bildskärm

13,3 tum

  • 1 920 × 1 080 pixlar

  • PLS

  • 10-punkters multi-touch-skärm

  • Högblank med anti-reflexfilter

  • 600 nits (cd/m²)

Plattform

Intel Core i5-L16G7

  • 5 × 1,4–3,0 GHz

  • Hybrid Technology

  • 7 W TDP

Integrerad grafikdel

Intel UHD Graphics G7

  • 64 st. beräkningsenheter

  • 200–500 MHz

Primärminne

8 GB LPDDR4X
Tvåkanalsminne, 4 267 MHz

Lagring

  • 512 GB

  • eUFS 3.0

Webkamera

0,92 MP (720p)

Kommunikation

Intel® Wi-Fi 6 AX200

  • Wifi 6 (802.11ax)

  • Bluetooth 5.0

Biometrisk inloggning

  • Fingeravtrycksläsare

Anslutningar

  • 2 × USB Type-C 3.1 Gen 2

  • 1 × 3,5 mm-kombojack för ljud

  • 1 × Micro SD-kortläsare

Dimensioner

305,2 x 203,2 x 11,8 mm

Vikt

950 gram

Batteri

42 Wh litiumjonpolymer

Nätadapter

25 W (60 × 55 × 22 mm)

Kabellängd

176 cm

Tillbehör

USB-C till USB-A-adapter
USB-C till HDMI adapter

Lägsta pris

14 600 kronor

Det är trevligt att se Samsung åter ge sig in i det ultraportabla datorsegmentet, kanske framförallt eftersom deras tillvägagångssätt inte följer samma mönster som många konkurrenter. Man vågar vara lite nytänkande och kreativ genom att exempelvis satsa på mer energisnål hårdvara eller att använda sig av UFS-baserade lagringsenheter utan att tumma på kvalitet när det kommer till saker som skärm, pekplatta eller tangentbord.

Intel-Lakefield-4.jpg

Vårt testexemplar huserar alltså Intels nya, femkärniga hybridprocessor Core i5-L16G7 med en strömbudget på 7 W. Intels Hybrid Technology innebär att man kombinerat en kraftfull kärna ur "Sunny Cove"-arkitekturen tillsammans med fyra energisnåla Atom-kärnor med "Tremont"-arkitekturen.

Grafikdelen i Core i5-L16G7 delar många likheter med Iris Plus G7 från Intels "Ice Lake"-processorer. Modellen har fortfarande alla 64 beräkningsenheter upplåsta men med en betydligt lägre klockhastighet och går under namnet UHD Graphics G7.

För mer information om Intel Lakefield eller Intels Hybrid Technology läs:
Intel avtäcker hybridprocessorerna i "Lakefield"-familjen

Intel-Lakefield-5.jpg

Primärminnet som i Lakefield är integrerat i processorn är av typen LPDDR4X och arbetar i en hastighet av 4267 MHz med en tvåkanalskonfiguration. Minnesmängden är totalt 8 GB. Lagringsenheten är en UFS 3.0-enhet (Universal Flash Storage) likt den man hittar på exempelvis mobiltelefoner och surfplattor. Kapaciteten är totalt 512 GB.

Konfigurationsmöjligheterna är i dagsläget obefintliga i Sverige. Det finns alltså bara en variant av Galaxy Book S och denna delar specifikationer med vårt testexemplar förutom LTE-funktionalitet som inte finns på den svenska modellen. Det är i dagsläget oklart om Samsung kommer att erbjuda fler varianter av Galaxy Book S vid ett senare skede.

IMG_7366.jpg

Skärmen är en PLS-panel på 13,3-tum med stöd för 10-punkters pekfunktionalitet. Upplösningen är 1 920 x 1 080 pixlar vilket innebär ett traditionellt bildformat på 16:9. Skärmen skyddas av en glaspanel vilket ger en högblank yta som är reptålig. Ljusstyrkan specificeras till 350 nits (cd/m²) men kan kliva upp till 600 nits genom att aktivera Samsungs Outdoor+-läge som ska ge bättre synlighet utomhus. Panelen ska enligt externa tester klara av att reproducera 80 procent av färgrymden DCI-P3.

IMG_7413.jpg

Skärmramarna på Galaxy Book S mäter ca 5 millimeter på sidorna, 8 millimeter för den övre och 19 millimeter för den undre.

IMG_7412.jpg

I den övre skärmramen sitter en traditionell 720P webbkamera. Tyvärr finns ingen ir-sensor för inloggning via ansiktsigenkänning utan vi är begränsad till en fingeravtrycksläsare för biometrisk inloggning.

IMG_7400.jpg
IMG_7404.jpg

Materialmässigt är hela undre chassit samt locket på Galaxy Book S tillverkat i aluminium. Området runt tangentbordet är tillverkat i polykarbonat och har en sidenmatt finish medans aluminiumdelarna har en grövre yta. Färgen är grå eller "Mercury Gray" som Samsung kallar den. På den utländska marknaden finns också alternativet "Earthy Gold" men i dagsläget är denna inte tillgänglig i Norden.

IMG_7370.jpg
IMG_7371.jpg

Chassit har adekvat utrymme för ett tangentbord i så gott som fullstort format med tranditionella, fullstora chiclet-tangenter utan att utnyttja hela datorns bredd. Dessa är arrangerade över sex rader i en så kallad ISO-layout. Tangenterna har en väldigt blygsam slaglängd på under 1 millimeter och är bakgrundsbelysta med ett vit/grönt sken som går att justera i tre olika ljusstyrkor.

IMG_7374.jpg

Högst upp i högra hörnet sitter strömknappen som också agerar fingeravtrycksläsare.

IMG_7373.jpg

Pekplattan är väl tilltagen och utnyttjar så gott som hela det tillgängliga vertikala utrymmet under tangentbordet. Totalt mäter den 61 × 115 millimeter och ytan är tillverkad i frostat glas. Likt de flesta av dagens bärbara datorer handlar det om en så kallad precision touchpad. Det innebär att den har stöd för gester och ett flertal andra inställningsmöjligheter i Windows 10. Den kräver således inte heller någon särskild mjukvara eller drivrutiner.

IMG_7377.jpg
IMG_7375.jpg

Utbudet av in- och utgångar är som många andra datorer i storleksklassen väldigt sparsmakat. Vi hittar en USB Type-C på vardera sida om datorn, båda med stöd för laddning. På vänster sida ackompanjeras USB Type-C porten av ett 3,5 millimeters kombojack för ljud.

IMG_7362.jpg

Den medföljande laddaren är samma typ som Samsung levererar med sina mobiltelefoner, en riktigt kompakt historia alltså. Den klarar av att leverera totalt 25 W och har en löstagbar kabel med USB Type-C anslutning i vardera ände. Den totala kabellängden uppmäts till 176 centimeter.

Underhåll och uppgraderingsmöjligheter

IMG_7421.jpg

Det finns inget uppenbart sätt att ta sig in under skalet på Galaxy Book S. Det finns inte heller någon större anledning att öppna datorn då majoriteten- (om inte alla) komponenter som i vissa fall går att byta ut på en traditionell dator i detta fall är antingen integrerade i processorn eller fastlödda på moderkortet. Därtill är processorn i Galaxy Book S helt passivt kyld vilket i princip eliminerar behovet av underhåll/rengöring av diverse fläktar och kylflänsar.