Användning och intryck

För en dator i denna relativt höga prisklass, där det dessutom finns gott om konkurrens är det viktigt att alla delar lever upp till en viss standard. Själva formatet och materialval på Galaxy Book S känns som en bra avvägning med ett riktigt kompakt chassi utan att tumma på viktiga funktioner som storleken på tangentbord och pekplatta. Datorn har en sidenmatt finish som upplevs behaglig, kvalitativ och resistent mot repor samt fingeravtryck.

IMG_7432.jpg

Byggkvaliteten är på topp med ett stabilt chassi och en framförallt robust skärm med minimal flexibilitet, något som kan tillskrivas det lite tjockare aluminiumlocket i kombination med en glaspanel framför skärmen.

IMG_7434.jpg

Skärmens gångjärn gör ett bra jobb att hålla skärmen på plats trots hastiga rörelser. Det upplevs däremot något trögt när man försöker att öppna datorn med ett finger då undre delen gärna lyfter från bordet om man inte är väldigt försiktig.

IMG_7364.jpg

Pekplattan har liksom många andra premiumdatorer en slät yta av frostat glas vilket resulterar i en oslagbart trevlig finish. Materialet ger pekplattan en naturlig återkoppling och upplevs väldigt behagligt. Precisionen är på topp över hela pekplattan och vi upplever inga "dödzoner" längs ytterkanterna. Knapparna för höger- och vänsterklick ger tydlig återkoppling men kan upplevas något tröga i den övre delen av pekplattan.

Storleksmässigt känns pekplattan fullt tillräcklig och vi upplever aldrig att storleken är ett problem eller störningsmoment som håller tillbaka användaren.

IMG_7457.jpg

Tangentbordet har många positiva delar såsom formatet, materialet på tangenterna, tydliga symboler och en överlag stabil konstruktion. Det finns däremot mer tveksamma designval eller kompromisser. Den kanske största är tangenternas slaglängd på knappt 1 millimeter som upplevs väldigt begränsande och påminner mycket om exempelvis tangentborden som finns till surfplattor.

IMG_7404-2.jpg

Tangenternas utformning är platta med relativt mjuka former och sitter monterade med 3 millimeters mellanrum. De platta och låga tangenterna gör det däremot ganska lätt att tappa bort sig. Det blir därför nödvändigt att slänga ett öga på tangentbordet med jämna mellanrum vid användning. Det finns som vanligt markeringar på "F"- och "J"-tangenterna som ska underlätta men dessa upplevs väldigt små och svåra att känna, framförallt för någon med stora händer.

Subjektivt hade antingen något högre tangenter, tydligare markeringar på "F"- och "J" tangenterna eller en lätt konkav utformning av tangenterna varit önskvärt för att ge tangentbordet en mer naturlig återkoppling.

IMG_7370.jpg

Formatet är en traditionell ISO-layout som många tillverkare idag överger mer och mer till förmån för den Amerikanska standarden "ANSI".

Subjektivt upplever vi att tangentbordet saknar känslan eller användbarheten man förväntar sig av en dator i prisklassen, kanske framförallt med tanke på Samsungs val att ge Galaxy Book S en mer energisnål processor vilket begränsar datorns användbarhet i resurskrävande applikationer. Uppgifter som ordbehandling, surfande eller skolarbete bör vara en stor fokuspunkt för Galaxy Book S, något som begränsas kraftigt av ett medelmåttigt tangentbord.

IMG_7437.jpg

Bakgrundsbelysningen går att justera i tre steg där även den högsta ljusstyrkan upplevs väldigt mörk jämfört med många konkurrenter. Skenet är vit/grönt eller vitt med lite inslag av grönt vilket ger ett behagligt sken som inte bländar eller stör. Trots en något låg ljusstyrka gör bakgrundsbelysningen ett godkänt jobb att lysa upp symbolerna på tangenterna.

Tangentbordet känns överlag väldigt välbyggt men det är framförallt de platta, låga tangenterna tillsammans med den korta slaglängden som begränsar användarupplevelsen och/eller användbarheten.

Fingeravtrycksläsaren får knappt godkänt då responstiden ofta är flera sekunder innan den lyckas identifiera fingeravtryck oavsett hur lång tid man lägger ner på att konfigurera funktionen. Det kan verka som en bagatell men det blir efter en tid ett störningsmoment varje gång man istället kunnat knappa in en pinkod på halva tiden det tar för läsaren att känna igen ett fingeravtryck. En fördel med fingeravtrycksläsaren är att den sitter diskret monterad i strömknappen högst upp till höger på tangentbordet vilket upplevs som en bra och naturlig placering.

IMG_7419.jpg

Högtalarna sitter monterade under datorn på vardera sida om tangentbordet. Ljudbilden är bra avvägd med en behaglig balans vid både musik och film. Den maximala volymen är något begränsad jämfört med många konkurrerande modeller som kan spela betydligt högre. Vi känner oss däremot sällan begränsad av volymen.

Även om det inte finns mycket att hämta i det lägre frekvensområdet upplever vi inte heller ljudbilden som begränsad. Det finns ett starkt mellanregister och ett tydligt övre register som tillsammans väger upp och ger en suverän ljudupplevelse för sin storleksklass.

IMG_7462.jpg

Skärmen på Galaxy Book S är inte helt oväntat en PLS-panel (Plane to Line Switching), vilket är Samsungs motsvarighet till en traditionell IPS-panel. Panelen levererar utmärkta betraktningsvinklar, starka färger och relativt djup svärta. Den ska enligt oberoende tester klara av att reproducera 80 procent av färgrymden DCI-P3 vilket innebär att den lämpar sig bra för exempelvis lättare fotoredigering och andra användningsområden som ställer krav på korrekt färgåtergivning.

Bildformatet är ett traditionellt 16:9 format med 1 920 × 1 080 pixlar. Med tanke på de relativt breda skärmramarna, framförallt i nederkant, saknar vi ofta de extra pixlarna på höjden som vissa konkurrenter erbjuder med en något större panel och ett 16:10 bildformat.

max ljusstyrka.PNG
max ljusstyrka utomhus.PNG

Ljusstyrkan specificeras till 350 nits (cd/m²) men kan genom Samsungs funktion Outdoor+ kliva upp till hela 600 nits. Våra tester visar ett genomsnitt på 343 respektive 601 nits i de olika lägena vilket får anses som väl godkänt. Variationerna i ljusstyrka över skärmen är dock ganska stora, upp till 14 procent enligt våra tester. Dock inte tillräckligt stora variationer för att vara något problem eller ens kunna uppfattas med blotta ögat.

Ljusstyrkan är framförallt en viktig del med tanke på den högblanka glasytan som täcker skärmen. Detta resulterar ofta i att skärmen kan bli svår att använda exempelvis utomhus en solig dag.

Skärmens ljusstyrka i Outdoor+-läge kombinerat med anti-reflexfiltret gör ett riktigt bra jobb och datorn är fullt användbar, även utomhus i dagsljus. Reflektionerna finns där och vid undermåliga förutsättningar kan de bli distraherande men överlag är det sällan ett problem.

Skärmens pekfunktion upplevs träffsäker och fungerar klanderfritt utan fördröjningar eller felregistreringar. Som vanligt anser vi däremot att det blir svårt att upprätthålla någon form av precision då händerna måste sträckas över tangentbordet – något som känns aningen onaturligt. Pekfunktionen kan vara trevlig att ha i vissa situationer men rent krasst känner vi att funktionen lämpar sig betydligt bättre på en surfplatta eller hybridlösning.

IMG_7446-2.jpg

Vid kontroll av ljusblödning (eng. backlight bleed) får panelen solklart godkänt då sådana problem inte alls går att urskilja. Bilden ovan avslöjar inga påtagliga ljuspunkter men däremot lite reflektioner från glaspanelen.

IMG_7412.jpg

Webbkameran levererar en ganska undermålig, grynig bildkvalitet oavsett ljusförutsättningar. Vid låg belysning lyckas kameran ändå ge en relativt ljusstark bild men med en väldigt pixlig bilkvalitet. Den klarar med nöd och näppe gränsen för vad vi skulle anse är godkänt för exempelvis videosamtal/videokonferenser.

IMG_7377.jpg
IMG_7375.jpg

Anslutningsmöjligheterna kan anses begränsade men i denna storleksklass har det blivit något av en branschstandard med totalt två USB Type-C anslutningar. Det är uppoffringar som förmodligen är nödvändiga för att få ner datorns storlek. Utöver två stycken USB Type-C ingångar, båda som går att använda till att ladda datorn, har vi också ett 3,5 millimeters kombojack för ljud. Under datorn på vänster sida döljer sig också en Micro SD-kortläsare i form av en släde som enkelt kan avlägsnas utan verktyg.

IMG_7421-2.jpg

En simpel öppen läsare vore förvisso smidigare att använda vid filöverföringar från exempelvis en kamera, vill man däremot montera ett microSD-kort som en långvarig utökning av lagringskapaciteten är det givetvis bättre med en släde som går att stänga och på så sätt skyddar kortet och läsaren. Det är en avvägning och Samsung har valt ett smidigt alternativ där vissa konkurrerande modeller kräver ett simkortsverktyg för att få tillgång till microSD-kortplatsen vilket begränsar tillgängligheten kraftigt.

IMG_7468.jpg

Det finns fortfarande massor av kringutrustning och datortillbehör som fortfarande kräver USB Type-A. Därför skickar Samsung med en kompakt USB Type-C till Type-A adapter och även en USB Type-C till HDMI adapter som kan leverera 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz.