Sammanfattning

Samsung C49RG90 lyckas med konststycket att vara både intressant och ointressant på samma gång. Intressant för att den tar ett nischat 32:9-skärmbehov och gör det med perspektiv för spelande, 120 Hz och allt. Funktionslistan är lika bred som skärmen. QLED, Local Dimming och HDR i 1 000 nits med Freesync 2 (numera Premium Pro) plus sådant som en PBP-funktion för att köra den som två skärmar. Samtidigt blir det hela lite av en axelryckning över allt då den här nischen inte riktigt fylls på det sätt det skulle kunna fyllas.

Samsung_C49RG90_frilagg_above.jpg

Största bristen är att den Freesync-synkroniseringen hos C49RG90 inte tillför särskilt mycket. Mest hack och flimmer faktiskt. I praktiken måste därför den här skärmen drivas med spel i 60 FPS och högre, vilket ställer väldiga krav på grafikkort eller tvingar användaren till kompromisser med bildkvaliteten då 5 120 × 1 440 pixlar är ungefär lika tungdrivet som 4K-upplösning. Och då kan man kanske lika gärna kan överväga någon annan av de få 32:9-skärmar som finns på marknaden.

Samsung_C49RG90_frilagg_back_right.jpg

Klivet bortom 32:9-perspektivet är spelprestanda av medelgod nivå till bra nivå. Generellt ganska synliga eftersläp men heller inte de värsta sortens VA-eftersläp. Vi har en del bekymmer med hantering av andra bildformat än 32:9 där vi inte kan styra över bildformatet så fritt som vi borde kunna. Och vill vi använda PBP-funktionen och funktionellt ersätta två separat skärmar kommer skärmens funktionslista över goda spelegenskaperna direkt att slås ut.

Nu är Samsung C49RG90 knappast en dålig skärm utan den kan närmast ses som medelgod på det mesta. Vilket på sätt och vis är svagheten. Vi kan för varje jämförelsepunkt alltid finna en skärm som gör samma sak lika bra eller bättre. Med undantag för HDR där Samsung C49RG90 fungerar märkbart bättre än väldigt många spelskärmar.

Samtidigt är 32:9-spelskärmar en specialiserad nisch där det finns få alternativ annat än att köra just dubbla skärmar. Det kan vara så att Samsung C49RG90 fortfarande är det lämpligaste alternativet som finns för just 32:9 och spelande. För vad som i sammanhanget är ett acceptabelt pris.

Efterföljaren har presenterats som 49-tummaren Odyssey G9 med en ännu rejälare 1000R-krökning. Ännu ej släppt på marknaden. Räkna med priser närmare 15 000 kronor.

Fördelar

  • Bra HDR-kvalitet

  • Bra reflexfilter

  • 120 Hz i 5 120 × 1 440 pixlar

  • Låg latens

Nackdelar

  • Freesync hackar och flimrar

  • Saknar fri kontroll över bildformat

  • PBP-funktionen slår ut spelegenskaperna

Pris vid publicering: 11 890 kronor
Lägsta pris: