Test: Prestanda med vattenkylning

AMD:s boostalgoritm Precision Boost 2 agerar efter ett flertal olika parametrar, däribland processorns temperatur. Som vi i den ursprungliga recensionen av Ryzen 3000 kunde konstatera finns det vissa skillnader beroende på vilken kyllösning som används, där exempelvis den boxade kylaren gav något sämre processorprestanda än en sluten vattenkylare.

AMD Fall Desktop Announcement Briefing Deck-8.jpg

AMD Ryzen 9 3950X är den första modellen i Ryzen 3000-serien som levereras utan någon medföljande kylare. Istället är det upp till användaren att komplettera med valfri kylare som kan hantera modellen TDP om 105 W. AMD rekommenderar inte helt oväntat att man då satsar på en sluten vattenkylningslösning och då gärna en med 280 mm-radiator.

I den här sektionen tänkte vi testa skillnaderna i prestanda mellan att använda vår standardkylare för processortester, Noctua NH-U14S, mot den slutna vattenkylaren Hydro H115i från Corsair.

Vi börjar med att kika på klockfrekvenserna under flertrådad belastning av Blender med de olika kyllösningarna. Som synes lägger sig nu frekvensen i vissa perioder över 4 GHz-strecket när den slutna vattenkylare används, men trillar dock ibland fortfarande ner till ungefär 3 975 MHz.

När Cinebench R20 körs i sitt flertrådade läge syns ett mindre uppsving på strax under 3 procent ihop med den slutna vattenkylningslösningen.

I trådtunga Blender ser vi liknande resultat som de från Cinebench, där den slutna vattenkylningslösningen ger strax under 3 procent bättre prestanda.

Videorenderings i Handbrake utnyttjar de många trådarna hos Ryzen 9 3950X något sämre och ser endast ytterst marginella ökningar när vattenkylning används.

När vi rullar vidare mot speltesterna syns inga som helst skillnader i Battlefield V mellan de olika kyllösningarna.

Sist men inte minst har vi Total War: Three Kingdoms, där skillnaden återigen är försvinnande liten mellan de båda kyllösningarna.