Test: Upplåst strömbudget

Precis som alla andra moderna processorer dikteras klockfrekvenserna hos Ryzen 9 3950X av en strömbudget, vilken för modellen är specificerad till 142 W – samma som för Ryzen 9 3900X samt Ryzen 7 3700X. Likt Ryzen 9 3900X slår AMD:s nya flaggskepp i gränsen för denna strömbudget under tung flertrådad belastning, vilket innebär att den tvingas sänka sina klockfrekvenser.

Det finns dock sätt att kringgå denna strömbudget, vilket i AMD:s fall stavas Precision Boost Overdrive. Genom att aktivera denna funktion låter man istället moderkortet diktera nivåerna för maximal strömbudget, vilket i slutändan kan ge högre klockfrekvenser under hård belastning.

Vi börjar med att kika på de uppmätta klockfrekvenserna när Precision Boost Overdrive aktiveras, och som synes tar dessa ett mindre kliv upp. I grundutförande såg vi nivåer strax under 4 GHz-strecket och med upplåst strömbudget kan dessa istället lägga sig strax ovanför 4 GHz vid kraftigt flertrådad belastning.

Prestandamässigt ger även den upplåsta strömbudgeten mätbara resultat. Vid flertrådad belastning i Cinebench ser vi en prestandavinst på cirka 4 procent.

Videorendering i Handbrake trådar inte lika bra som mjukvarorna för 3D-rendering och ser endast ytterst marginella ökningar efter den höjda strömbudgeten.

Blender trådar som tidigare nämnts väldigt bra och vinner drygt 3 procent högre prestanda när strömbudgeten höjs på Ryzen 9 3950X.

Spel är dock ett fall där strömbudgeten inte är lika avgörande och vi ser identiska resultat i Battlefield V vid grundutförande såväl som med upplåst strömbudget.

I Total War syns ytterst marginella skillnader när strömbudgeten låses upp.

En baksida av den upplåsta strömbudgeten är att man kastar modellens energieffektivitet genom fönstret. Den maximala prestandavinsten på 4 procent ackompanjeras här av ett effektpåslag på cirka 24 procent under belastning.