Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Kontorsflytt medför nya ljudmätningar: Då redaktionen nyligen bytt lokal har förutsättningarna för ljud- och temperaturmätningarna ändrats. Med anledning av detta har korten i diagrammen nedan testats om. Resultaten är alltså inte jämförbara med tidigare recensioner.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

Ljudrig-1.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Som synes är kylaren på Geforce RTX 2080 Super densamma som hos tidigare Geforce RTX 2000-modeller i samma klass, och det kommer inte som en överraskning att temperaturen är likvärdig den för RTX 2080.

Samma sak gäller även för ljudnivån där Geforce RTX 2080 Super hamnar precis mellan RTX 2080 och RTX 2080 Ti, med en halv dBA till båda sidorna.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Med effektsiffrorna i handen syns det en ökning på 15 watt för Geforce RTX 2080 Super ställt mot tidigare RTX 2080, som motsvarar till en ökning på fyra procent. Ställt mot prestandavinsten som ges är ökningen på en bra nivå.