Sammanfattning

Bredden är faktiskt mycket mer lockande än vad man kanske först tror. Jag kan erkänna att jag fnyst en del åt konceptet då detta ganska precis är en halv 55-tums 4K-skärm. Och det är rätt mycket pengar för något som lika precist motsvarar två 27-tums basgamingskärmar.

Men på ett skrivbord är skärmen helt naturlig. Och själva krökningen passar skärmen och formen alldeles utmärkt. Något som verkligen inte kan sägas om en hel del andra krökta skärmar där det snarare att skärmen är välvd för att fabriken kunde bygga skärmen välvd.

XG49VQ_frilagg_front.png

Även om det är en halv 4K-panel så är det också fördelar. Bara en sådan sak som att jag trots 120 cm bred skärm på skrivbordet faktiskt kan se min omgivning utan att skärmen agerar såväl insyns- som utsiktsskydd. Detta är också behagligt för kroppen och nacken när jag kan röra huvudet åt sidan och inte behöver vrida mig så mycket uppåt. Men också fördelar som att vi kan få upp renderingsfrekvensen spelen utan allt för brutal hårdvara.

Och detta kommer väl till nytta i spel som låter oss köra 32:9-format och 3 840 × 1 080 pixlar. Ja, i en del fall blir det lite absurda perspektiv mot kanterna men det ger verkligen en omslutande upplevelse. I alla situationer där vi föredrar att spela med två skärmar kommer XG49VQ att ta sig an den rollen och göra det bättre än separata skärmar.

En enda bildskärmskabel, inga bildskärmskanter mitt i bilden och inga problem med ojämna färger. Lägg till utmärkt reflexfilter, låg latens och möjlighet till att köra 144 Hz. Spel är verkligen där Asus ROG Swift XG49VQ gör sig bäst.

XG49VQ_frilagg_topp.png

Sedan faller det en del. Adaptiv synkronisering via Freesync flimrar alldeles för mycket för att fungera i praktiken. Det är verkligen synd för det hjälper så mycket för flytet i de mer krävande och grafiktunga spelen som den här typen av skärm lär användas till. HDR-förmågan via VESA DisplayHDR 400 är som vi sett tidigare mest en axelryckning. HDR tar ifrån lika mycket som det tillför när nivåerna klipps i HDR-bilden och alla bildinställningar blir utgråade.

Saknar allroundegenskaperna

Och vad som verkligen är problematiskt är VA-panelen. Förvisso med suveränt 4 900:1-kontrastförhållande, men också med alldeles för påträngande subpixelstruktur. Pixeltätheten om 82 ppi är inte hög till att börja med och då blir det extra tydligt hur text och grafik återges med spretiga och ojämna kanter.

På det adderar skärmen, av någon obegriplig anledning, också på en kantförstärkning som ger vita konturer runt text och grafik. En kantförstärkning vi inte kan få bort.

Allroundfunktionen kommer därför aldrig infinna sig här. Skärmen har för stor inverkan på hur allting ser ut. För spel tänker de flesta inte på detta i lika hög utsträckning. Men i alla andra sammanhang är det en rent av märklig skärm att använda.

Fördelar

  • Högt kontrastförhållande

  • Utmärkt reflexfilter

  • Robust byggkvalitet

  • Låg latens

  • Smidigare än dubbla skärmar

Nackdelar

  • Adderar kantskärpa på bilden

  • Tydligt framträdande subpixelstruktur

  • Freesync flimrar och blinkar

  • Klipper HDR

Cirkapris vid publicering: 13 500 kronor
Lägsta pris: