Färgåtergivning

Färgmässigt är det en rimlig nivå hos Asus ROG Swift XG49VQ. Skärmen ger oss ganska sparsmakad kontroll över bilden. Främst finns ett antal spelinriktade billägen där Racing Mode är det som är mest korrekt och även förvalt.

Likt vad vi sett i andra tester låser sRGB-läget endast inställningar utan att helheten blir bättre, utan snarare sämre. Det stora utbudet av andra bildlägen är förvirrande och har främst den effekt att de skevar till färger. Likt att Movie-läget är alldeles för blått och att MOBA-läget i sin tur avskyr nyanser av blått.

Asus_XG49VQ_matning.png

Kontrastförhållandet imponerar däremot med 4 900:1 i mätbar kontrast. Detta passar för spel och för den som vill ha en så mörk svärta det går. Belysningen kan regleras ordentligt och dessutom flimrar den inte. Lysdioderna lyser konstant och använder inte pulsbreddmodulering, PWM, för att minska ljusflödet. Men skärmen flimrar ändå och fluktuerar hela tiden något.

Brightness

Nits

100

502 nits

90 (default)

460 nits

74

400 nits

50

300 nits

26

200 nits

8

120 nits

0

87 nits

På grund av det blev mätkurvorna lite hackiga då skärmen hela tiden ändrar sig ett par procent i ljusstyrka. Detta konstanta flimmer syns faktiskt i videon om vi tittar noga på hexrutorna. Nej, det är inte samma flimmer som uppstår med Freesync aktiverat utan skärmen är helt enkelt något ojämn i ljusnivån. Eftersom detta stör och gör kalibrering svårt, nästan omöjlig, hoppade vid över det steget.

Reglagen som är värda att nämna är Gamma som kan ställas till ljusare (1.8) eller mörkare tonkurva (2.5) utöver förvalda 2.2-läget. Detta kan med fördel användas i spel ihop med Shadowboost-reglaget som lyfter skuggtoner utan att klippa nivåerna för vitt. Nivå 3 som ljusnar upp bilden mest kommer också tydligt sänka kontrastförhållande hos skärmen vilket förstås förstör den fina svärtan hos XG49VQ.

HDR400 med väntat resultat

Färgomfånget är ganska stort och den täcker in stora delar av P3-färgrymden, något som passar för HDR-återgivning. HDR-återgivningen dras med samma gamla problem som vi observerat på andra HDR-kapabla skärmar, särskilt de som följer VESA DisplayHDR400-specen.

Kort och inte alls gott klipper skärmen nivåerna mot vitt. Vad som ska vara nyanser av ljusgrått blir alla samma vita fält. Detta drabbar såväl Youtube-videoklipp som spel som kör HDR.

asus_XG49V_hdr_off.jpg

HDR är avstängt och alla nyanser är med

asus_XG49V_hdr_on_hdr10_hdr_game.jpg

HDR med Game HDR och mer ljus och mörkare skuggor. Men allting klipper. Cinema HDR ger lite fler nyanser men är i grunden likdant.

asus_XG49V_hdr_on_freesync2.jpg

Freesync 2 HDR klipper det med och pressar nivåerna ytterligare där skuggor blir för mörka.

Vi kan i skärmens menyer välja vilken metod som ska användas av skärmen för tone mapping i skärmens HDR-meny. Ingen av dem åtgärdar egentligen något mer än att Asus Cinema HDR gav lite mindre utfrätt och därför något behagligare bild.

Tillsammans med AMD-grafikkort kunde vi även testa Freesync 2 HDR där alltså hårdvaran står för tone mapping. Detta fräter fortfarande ut bilden i spelen. Samtidigt medför Freesync 2 HDR också att skuggtoner trycks närmare mot det svarta. Återigen – det är fel, men fel på ett annat sätt.

HDR-signal gråar tyvärr ut samtliga bildinställningar. Det går inte att påverka någonting med HDR-bilden. När vi kör AMD-kort och HDR kan vi heller inte längre välja HDR-metod i skärmen utan det kör alltid Freesync 2 HDR.

Fotnot: Bilden är från Far Cry 5 och dess prestandatest. Den renderar moln olika varje körning.