XFX Radeon RX 590 Fatboy – Polaris på 12 nanometer

AMD laddar om i mellanklassen genom uppdaterade grafikprocessorn Radeon RX 590. På menyn finns bland annat förfinad tillverkning och uppskruvade klockfrekvenser.

9. Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

På temperaturfronten sticker inget egentligen ut. XFX Radeon RX 590 Fatboy parkerar strax under 80 °C under belastning, vilket varken är exceptionellt högt eller speciellt lågt. Vid vila står fläktarna stilla, något som ger en aningen högre nivå ställt mot aktiv kylning.

AMD Radeon RX 590 är en förhållandevis törstig GPU, vilket tillsammans med XFX ganska avskalade konstruktion innebär att fläktarna får jobba. Resultatet är en ljudnivå på 47 dBA under belastning – inte problematiskt högt, men samtidigt långt från toppen.

Kortet lider en smula av spoltjut av rasslande karaktär, men inte på en nivå som kan sägas vara störande. Även ljudet från själva kylningen är mjukt och susande, förhållandevis behagligt ställt mot mindre och ettrigare fläktar.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Under belastning parkerar kortet stabilt på turbofrekvensen 1 580 MHz. Resultatet är en spikrak graf, utan tendenser till tappad kraft.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Effektmässigt syns det att AMD optimerat processen till Radeon RX 590. XFX-modellen med sin blygsamma fabriksöverklockning på 2,2 procent landar visserligen högre än Radeon RX 580, men bara i storleksordningen 10 watt.

Samtidigt går det inte att blunda för jämförelser mot Nvidias utbud. Nivån innebär i princip jämnt skägg mot Geforce GTX 1080 och RTX 2070, vilka är grafikkort som presterar avsevärt bättre i alla lägen.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Just förbättringarna blir tydliga i tabellen för effektivitet. Radeon RX 590 landar bättre till jämfört med fjolårets RX 580, och tar en position i linje med Geforce GTX 980 Ti ur generation Maxwell. Det är dock fortsatt ett stort glapp upp till Nvidias mer moderna modeller.