XFX Radeon RX 590 Fatboy – Polaris på 12 nanometer

AMD laddar om i mellanklassen genom uppdaterade grafikprocessorn Radeon RX 590. På menyn finns bland annat förfinad tillverkning och uppskruvade klockfrekvenser.

11. Sammanfattning

När Nvidia satsar på prestandaklassen med prislappar därefter väljer AMD en helt annan riktning. Radeon RX 590 är tredje iterationen av mer eller mindre samma krets i familjen Polaris, byggd på ytterligare förfinad och intrimmad process.

Resultatet är därefter. Nya Radeon RX 590 bjuder inte på några prestandamässiga överraskningar, utan landar precis i linje med förväntningarna. Det handlar om i runda slängar 10 procent extra bildfrekvens ställt mot fjolårets RX 580, samtidigt som effektåtgången endast ökar marginellt.

IMG_9348.jpg

Närmaste konkurrenten från Nvidia är Geforce GTX 1060 (6 GB), och där är Radeon RX 590 utan tvekan det starkare valet – i alla fall i referensutförande. Många GTX 1060-varianter har gott om utrymme för överklockning, värt att ta i beaktning för den experimentvillige.

Just överklockning är nämligen ett område där redaktionens testkort XFX Radeon RX 590 Fatboy inte direkt briljerar. Kisellotteriet bjuder på en nit, och exemplaret kan mäkta med en ökning på marginella 0,6 procent innan saker går åt skogen. Förhoppningsvis handlar det om otur mer än något annat, en teori som stärks av bättre resultat för andra kort.

Ett varningens finger kan också höjas för Displayport i kombination med 4K UHD. Redaktionen har svårt att få stabil anslutning, där skärmen med jämna mellanrum blinkar svart – något som hänger med över ett tiotal olika DP-kablar av varierande längd. Beteendet finns med två Radeon RX 590-exemplar, men varken hos RX 580 eller RX Vega 56.

IMG_9347.jpg

När det kommer till prislappen ser det på förhand försiktigt positivt ut. AMD talar om en introduktionsnivå på 3 090 kronor för utvalda modeller, samtidigt som vissa mer påkostade varianter blir betydligt dyrare – norr om 4 000 kronor. För den lägre prislappen handlar det om mycket prestanda för pengarna ställt mot till exempel Geforce GTX 1060 (6 GB).

Sammanfattningsvis är XFX Radeon RX 590 Fatboy ett stabilt bidrag till klassen och en värdig introduktion för AMD:s nya krets. Kortet har en godkänd kylare med semipassiv drift, och leverar jämn prestanda över hela brädet utan att knota. Till rätt prislapp är det kort och gott ett bra köp.

XFX Radeon RX 590 Fatboy är ett bra grafikkort med hög prestanda i klassen.

Fördelar

  • Bra prestanda för klassen

  • Starkt i DirectX 12

  • Godkänd kylare med semipassiv drift

Nackdelar

  • För klassen högt effektuttag

  • Obefintlig överklockning för exemplaret

  • Vissa problem med Displayport och 4K UHD

Pris vid publicering: 3 090 kronor
Lägsta pris: