Anslutningar och funktion

Med en Nvidia G-Sync-modul som driver skärmen har vi två anslutningar, där en är Displayport för G-Sync och ULMB samt de höga frekvenserna. Detta är vad de flesta normalt ansluter skärmen med. Det finns också en HDMI-anslutning som är begränsad till 60 Hz blankt.

I paketet ingår en USB-hubb med fyra anslutningar, där två av kontakterna sitter på vänster kortsida. Ljud ut finnes liksom högtalare för vad som faktiskt fungerar för att lyssna på röster och liknande.

acer_xb271hubmiprz_kontakter.jpg

Överklockning till 165 Hz måste aktiveras i skärmens menyer och sedan startar skärmen om. Likt hos tidigare skärmar med överklockning av den här sorten kommer då 144 Hz-alternativet ersättas av den överklockade frekvensen i Windows menyer. För de som har ett grafikkort som inte klarar av den extra bandbredden blir först steget under tillgängligt, det vill säga 120 Hz.

Överklockning ger endast 120 Hz med äldre grafikkort

Ovanstående fenomen kan inträffa med framför allt lite äldre grafikkort, likt Nvidia-kort innan Maxwell-generationen. Frågan runt att endast 120 Hz är möjligt förekommer ofta från ägare av Nvidia Geforce GTX 600- och GTX 700-serier.

Geforce GTX 900- och 10-serien ska fungera problemfritt med överklockningen. Med AMD-kort är det varierande framgång och vi fick inte frekvenser över 144 Hz att fungera problemfritt med ett AMD RX 570-kort. Problemen innefattade bild som flimrar och hoppar till med ett par sekunders mellanrum oavsett vilken kabel vi testade.

Menysystemet är förhållandevis enkelt och överskådligt hos Acer XB271HUbmiprz. Knappsatsen sitter nedtill mot höger på skärmens underkant och har tydliga symboler över knapparna. Det finns ett par funktioner värda att nämna för de påverkar nämligen hur menyerna fungerar.

acer_xb271hubmiprz_meny_gamemode_off.jpg

Inledningsvis ger skärmen oss en tydlig symbolbaserad knappnavigering.

acer_xb271hubmiprz_meny_1.jpg

Men aktiverar vi ett Game Mode, till exempel genom att spara en inställning, kommer knappsatsen fungera annorlunda.

acer_xb271hubmiprz_meny_2.jpg

Menyn är annars överskådlig och snabbarbetad.

Aktiverar vi ett Game Mode (G-symbolen) eller sparar en inställning med Save Settings-funktionen aktiveras skärmens spelläge. Detta ändrar av någon märklig anledning hur du navigerar i första menyn. Istället för att trycka på knappen vid symbolen blir knappsatsen nu en navigeringslösning och beteende ändras.