Steelseries Arctis 5

DSC_0475.JPG

Specifikationer: Steelseries Arctis 5

Egenskap

Värde

Anslutning

3,5 mm och USB

Frekvensomfång

20–22 000 Hz

Mikrofon

Brusreducerande tvåvägsmikrofon med en frekvensåtergivning på 100-10 000 Hz.

Impedans

32 ohm

Känslighet

98 dB

Element

40 mm Neodynium

Volymkontroll

Ja, på separat kabel

Knapp för avstängning av mikrofon

Ja, på hörlurar

Kabellängd

3 meter

Övrigt

7.1-surroundljud, DTS och LED-belysta öronkåpor

Lägsta pris

Steelseries purfärska Arctis 5 är en fräsch syn för ögat. Borta är den plastiga känslan som många Siberia-headset dragits med. Ytmaterialet är gummiliknande i känslan med en matt struktur. Det gör att headsetet är skönt att hålla i. Det känns stabilt och greppbart - kvalitetskänsla är ett ord som beskriver det bra. Dock drar materialet åt sig en del damm om du är den stökiga typen, men aldrig så att det stör under vårt test men det är värt att nämna.

DSC_0441.JPG

Öronkuddarna är så kallade Airweave. Om vi bortser från det PR-klingande namnet och bara går på känsla kan det konstateras att de sitter riktigt skönt runt örat. Lagom hårt för att de inte ska kännas lösa, och lagom löst för att du ska tycka att det är skönt att ha dem på sig en längre tid.

DSC_0452.JPG

Designen med huvudband istället för stegvis justering av storleken är uppskattad. Bandet påminner om ett så kallat skidband i designen, och kan dessutom bytas ut för dig som vill personifiera utseendet.

DSC_0454.JPG
DSC_0457.JPG

Mikrofonen är varianten du drar ut ur ena öronkåpan. Det är därför lätt att gömma undan den när du inte använder headsetet för att snacka med andra, även om den fortfarande syns lite grand. Väl utdragen är den lätt att justera så att den sitter på lagom avstånd från munnen.

DSC_0475.JPG
DSC_0462.JPG

På ena öronkåpan sitter också ett hjul för att justera volym, och en mute-knapp. Det känns genomtänkt att ha bägge dessa funktioner samlade på samma ställe. Knappen är dock en smula tajt mot kåpan, för användarvänlighetens skull skulle vi föredra om den stack ut lite mer.

Arctis 5 har två anslutningsformer vilket i praktiken innebär tre kablar. Dels finns kabeln du ansluter till headsetet, dels en USB-kabel och en 3,5 millimeter som du i sin tur kan välja mellan för att ansluta kabeln till Arctis 5. Med hjälp av den senare kan du koppla ihop headsetet med exempelvis mobiltelefonen.

Väljer du istället USB-kabeln får du fler funktioner. Själva kabeln är utrustad med en rejält tilltagen ratt som styr volymen. Tanken här är att du ska kunna styra chatt- och spelvolym var för sig. En annan finess USB-anslutningen medför är att lysa upp öronkåpornas LED-belysning.

Överlag blir det lite rörigt med så många sladdar att hålla reda på, men det ger å andra sidan en bra längd på sladden när du använder USB-kabeln.

DSC_0448.JPG

Sammanfattningsvis känns Steelseries Arctis 5 påkostat, sitter bra och har alla de funktioner man kan önska i den här prisklassen. Frågan är hur de presterar?