Test: Musik och film

Om vi ser till användningsområdet för Steelseries Actis 5, ett headset för gaming och inte ett headset för ljudnördar att lyssna på musik i, så är det riktigt bra ljud du får för strax över 1 000 kronor.

Ljudet har bredd och popmusik framträder fint i hörlurarna. När det kommer till med udda genrer tenderar det ibland att låta lite platt, men använder du en mjukvara med equaliser kan du justera ljudet för att få det att passa dina egna personliga preferenser. Du kan dessutom ha separat inställning för dina spel.

Summa summarum. Du kanske inte plockar fram dessa när du på kvällskvisten sitter och lyssnar på skum electrojazz, klassisk musik eller growl från Eldrimner. Men för avslappnade musikstunder mellan spelsessionerna presterar de kanon, och räcker gott och väl.

Film

Pampigt filmljud, häftiga ljudeffekter eller spännande dialog – eller allt i ett stort sammelsurium – spelar ingen roll. Inget verkar vara en utmaning för Steelseries Arctis 5. Du hör lätt vad som sägs, ljudeffekterna låter som det är tänkt och du kan verkligen leva dig in i filmen.

Ljudbilden är dock, om vi ska vara petiga, något dov. Det är inte mycket alls, men nackdelen är att du vid lägre volym förlorar en del detaljrikedom. Ljudet av vinden som viner så härligt vid femhärarslaget i Bilbo dränks exempelvis en smula. Men detta är på detaljnivå. I det stora hela är det bra ljud.