Fractal Design Define C

fractal_define_c-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 × 440 × 399 mm

Vikt

-

Material

Stål, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

5 st. (2 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

4 st. 120/140 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. Dynamic X2 GP-12 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

979 kronor

Fractal Design Define C är det större av de två chassina som lanseras idag, där detta är anpassat för formfaktorn ATX medan lillebror Define Mini C är en Micro ATX-modell. Chassit bjuder på avsevärt kompaktare yttermått än "Volvo"-lådan Define R5, och siktet är utan tvekan inställt på ärkerivalen Corsairs Carbide 400C. Nämnvärt är dock att Define C är ytterligare ett par snäpp mindre (lådvolym på 37 liter) än konkurrenten 400C (42 liter).

fractal_define_c-2.jpg
fractal_define_c-3.jpg
fractal_define_c-4.jpg

En närmare titt på chassits framsida avslöjar den klassiska Define-fronten, där hela panelen är tillverkad i plast med en borstad aluminiumliknande yta. Med ett enkelt knyck lossnar frontpanelen, bakom vilket ett löstagbart dammfilter täcker en förmonterad 120 mm-fläkt. Det finns även möjlighet att komplettera denna med två fläktar av samma storlek, alternativt byta ut den mot dubbla 140 mm-diton.

fractal_define_c-20.jpg
fractal_define_c-23.jpg

Den främre delen av chassits topp är bestyckad med lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Dessa flankeras av ström- och resetknapp samt en centralt baserad strömindikator. Ovanpå detta täcks hela chassits botten av ett stort dammfilter, som är enkelt att rengöra tack vare enkel åtkomst via framsidan.

fractal_define_c-21.jpg
fractal_define_c-22.jpg

Merparten av chassits topp täcks av en ljuddämpad lucka enligt företagets "Moduvent"-koncept. Den som önskar kan plocka bort denna och får på sådant sätt tillgång till två fläktplatser för antingen 120- eller 140 mm-modeller. Den som plockar bort luckan för att möjliggöra fläktmontering kan ersätta denna med ett medföljande dammfilter istället.

fractal_define_c-5.jpg

I bakkant återfinns ytterligare en förmonterad 120 mm-fläkt, där denna kan justeras i höjdled för att passa bättre med exempelvis processorkylaren på insidan. Under fläkten syns totalt sju expansionsplatser för instickskort, vilket är standard för ATX-formfaktorn, samt monteringspunkten för nätaggregatet.

fractal_define_c-6.jpg

Varianten av Define C som landar i SweClockers testlabb är bestyckat med ett stort akrylfönster på modellens vänstra sida. Nämnvärt är dock att modellen även finns i ett fönsterlöst utförande och kostar då cirka 60 kronor mindre.

fractal_define_c-7.jpg

Väl på insidan möts vi av en mycket luftig layout, där uppbyggnaden i mångt och mycket påminner om både Corsair Carbide 400C och Phanteks Eclipse P400. I praktiken innebär detta en helt öppen huvudkammare som befriats från både 5,25-tumsplatser och lagringsburar. Utrymme finns här för moderkort upp till formfaktorn ATX, grafikkort med längder upp till 315 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 170 mm.

fractal_define_c-12.jpg

I botten av huvudkammaren syns en skiljeplåt som döljer den nedre kammaren, i vilken både nätaggregat och 3,5-tumsenheter huserar – något som är en klar trend bland dagens chassin för att hålla insidan mer städad. Plåten har även utstansade ventilationshål ovanför nätaggregatet för den som önskar att montera detta med fläkten pekandes uppåt.

fractal_define_c-10.jpg
fractal_define_c-11.jpg

Genom att lossa två skruvar i framkant finns det möjlighet att plocka bort en del av skiljeplåten. Syftet detta är att öppna upp för exempelvis montering av stora radiatorer alternativt fler fläktar i fronten.

fractal_define_c-8.jpg
fractal_define_c-9.jpg

Ventilationsmässigt finns det en rejäl uppsättning fläktplatser i Define C. Utöver de två medföljande 120 mm-fläktarna går det att montera in ytterligare fem i samma storleksklass alternativt totalt fyra 140 mm-modeller. Gällandes radiatorer finns det möjlighet att klämma in modeller upp till 360 mm i fronten, 240 mm i toppen samt 120 mm i bakkant. Nämnvärt är att utrymmet för radiatorer är starkt beroende av övriga komponenter som monteras i systemet.

fractal_define_c-14.jpg
fractal_define_c-19.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på varierande utrymme för kabeldragning, där den smalaste punkten landar på 16 mm medan den breddas till hela 35 mm mot framkanten. Vid det bredaste området återfinns huvudparten av genomdragningshålen i kombination med förmonterade kardborrband för att enklare hålla kablarna på plats.

fractal_define_c-16.jpg

I botten återfinns monteringspunkten för nätaggregatet, där detta förs in bakifrån genom att plocka bort monteringsramen på chassits baksida. Define C sväljer enheter med ett maximalt djup på 175 mm, men den som vill ha lite extra spelrum för kablar gör bäst i att satsa på kortare modeller.

fractal_define_c-17.jpg
fractal_define_c-18.jpg

Framför nätaggregatet syns en lagringsbur med två vaggor för antingen 3,5- eller 2,5-tumsenheter. För den förstnämnda typen av enheter sker monteringen via vibrationsdämpande bussningar. Den som önskar att montera stora radiatorer i framkant kan välja att plocka bort denna bur helt och hållet, alternativt flytta den ett snäpp längre in i nätaggregatskammaren.

fractal_define_c-15.jpg

Övriga lagringsplatser återfinns på en monteringsplåt som sitter tvärsöver det utstansade hålet för baksidan av moderkortssockeln. Denna rymmer upp till tre 2,5-tumsenheter.