Prestanda

Båda spelmöss har använts som primärt pekdon både hemma och på jobbet i ett antal veckors tid, och på så sätt simuleras vardagligt användande. Trots att de är inriktad för spelare ska de kunna användas till vardagliga sysslor, utan att krångla eller vara för obekväm.

Underlagen som har använts under testandet är två stycken tygmattor. Den ena är Logitech G640, medan den andra är Xtrfy XTP1-L4-NiP-LI. Sistnämnda är smyckad med ett motiv och motparten har en helt svart yta.

Mousetester 1.5.3

DPI-värde

Trots att flera möss har samma DPI-värde kan rörelseförflyttningen skilja åt mellan modellerna. Med hjälp av Mousetester 1.5.3 mäts DPI-värdet på en sträcka av 10 centimeter för att se den verkliga upplösningen i sensorn.

DPI

Uppmätt värde

400 DPI

412 DPI

1 600 DPI

1 602 DPI

3 200 DPI

3 181 DPI

12 000 DPI

11 781 DPI

Alla fyra DPI-värden är tillräckligt nära sitt specificerade värde för att anses korrekt, där felmarginalen kan bero på mänskliga fel. Detta är väldigt tydligt i högsta upplösningen på 12 000 DPI, där skillnaden är knappa 220 DPI.

Precision

400_DPI.png
3200_DPI.png

Sett till precisionen ser siffrorna ut som väntat med Pixart PMW 3360 under kåpan. Linjerna ser nästintill identiska ut både i 400- och 3 200 DPI och visar inga konstiga avvikelser i snabba rörelser tvärsöver musmattan.

Hastighet

Naos_speed.png
Naos_speed2.png

Vid hastighetstestet uppmäts runt 10 m/s under längre tid i både 400 och 3 200 DPI, där ingen visar några större avvikelser i hastigheten. Som väntat finns det god marginal för även de snabbaste handrörelserna innan sensorn sätter stopp.

Jitter/Angle Snapping

Jitter_fast.png
Jitter_slow.png

De fina resultaten fortsätter även vid test av Jitter och Angle-Snapping, där vi får ut raka och fina punkter. Även vid en närmare titt märks inga tydliga trappsteg eller ojämnheter.

Responstid

Vid test av latens hamnar Mionix Naos QG på samma värde som Logitech G403 Prodigy, vilka därmed är de två snabbaste mössen i det nya testet. Pekdonet hamnar långt över populära modeller från både Steelseries och Zowie.

Tryckkraft

Knapp

Kraft

Vänsterknapp

55 gram

Högerknapp

48 gram

Scrollknapp

130 gram

Bakåtknapp

63 gram

Framåtknapp

57 gram

Både höger- och vänsterknapparna är utrustade med Omron-brytare, vilka sitter i majoriteten av alla spelmöss i dagsläget. Detta gör att kraften som krävs för att aktivera dessa är väldigt lik andra, där skillnaden oftast gäller konstruktionen i känsla och tyngd. Där har Mionix inte övertygat helt med Naos QG då knappkänslan har något av en instabil känsla och inte alls är lika distinkt som senaste modellerna från Logitech, som enligt undertecknad har bäst känsla i dagsläget.

Vidare till rullhjulet är det väldigt stabilt och har lagom bra tyngd, även om det krävs betydligt mer kraft vid aktivering än resterande knappar runtom musen. Detta innebär säker rullning utan några olyckliga knapptryck, så länge man inte är allt för hårdhänt. Resterande knappar är sido- och DPI-knapparna, som även där har en stabil men även distinkt klick.

Lift-off-avstånd

Det finns ingen valmöjlighet för Lift-off-avståndet i den tillhörande mjukvaran utan finns bara i ett läge. Avståndet är mindre än en CD-skiva på ett mjukt underlag, något som uppskattas väldigt mycket hos spelare.