Invändigt

Med utsidan av musen inspekterad är det dags att leta rätt på skruvmejseln och se vad som döljer sig under skalet på Mionix Naos Quantified Gaming.

NaosQG_inside-1.jpg

Det övre plastlocket på Mionix Naos QG sitter på plats med hjälp av fem skruvar, varav den under tumstödet är en betydligt mindre modell. Gemensamt för samtliga är att de gömmer sig under alla fyra glidfötter som musen är bestyckad med.

NaosQG_inside-2.jpg

Efter ett par snurr är samtliga skruvar loss och kan enkelt lyftas ur sitt utstansade hål. Med det gjort kan den övre plastkåpan lyftas upp och något framåt för att lossa från huvudplattan. På grund av Quantified Gaming-funktionerna går det två kablar mellan kretskortet och övre kåpan, vilka enkelt kan kopplas ur från kretskortet.

NaosQG_inside-3.jpg
NaosQG_inside-4.jpg

Undersidan av plastlocket innehåller som tidigare nämnt båda kablarna för Quantified Gaming-tekniken, men även stabilisatorer för både DPI- och profilknapparna samt sidoknapparna.

NaosQG_inside-5.jpg

Efter att skruvat bort det övre kretskortet blottas hela huvudkortet. I mitten av allt hittas den optiska sensorn Pixart PMW 3360, med ARM-baserade MCU-chippet tätt bredvid. Synligt är även 5-pins kontakten för USB-anslutningen.

NaosQG_inside-6.jpg
NaosQG_inside-8.jpg
NaosQG_inside-9.jpg

Längst fram på kretskortet hittas en bekant brytare från Omron. D2FC-F-7N är en av de vanligaste brytarna bland spelinriktade möss och klarar runt 20 miljoner klick. För sidoknapparna har Mionix valt brytare från bolaget TTC, medans DPI- och Profilknapparna är av okänt märke.

NaosQG_inside-7.jpg

Rullhjulet består av en mekanisk avkodare med totalt 24 steg. Känslan som avkodaren ger är relativt distinkt och tydligt, men kan lätt hoppa ett steg för mycket vid första användning och tar en stund att vänja sig.

NaosQG_inside-10.jpg
NaosQG_inside-11.jpg

Med glidkuddarna tillbaka på sin plats har dessa blivit något deformerade och har inte samma känsla längre vid användning. Rekommenderas att ett nytt par införskaffas om det finns behov att skruva isär pekdonet.