Test: Spel

beta.jpg

Plantronics RIG 500

Spel ställer höga krav på ljudkvaliteten i ditt headset. Det är som en kombination av kategorierna röstkommunikation, musik och film där headsetet ska balansera samtliga dessa. Dels har du effektljuden som ska framträda med önskvärd naturlighet för att skapa en trovärdig spelupplevelse, dels har du musiken som ska förstärka dramatiska partier.

Sedan ska du dessutom kunna samtala med andra spelare – du ska höra dem tydligt och mikrofonen ska inte förstöra deras spelupplevelse. Det här headsetet uppfyller tyvärr inte de här kraven. Skottsalvor i Counter-Strike: Global Offensive låter exempelvis bara som skrän.

Fördelen som det här headsetet ändå har är att du hör fotsteg ovanligt tydligt och det är dessutom enkelt att höra varifrån de kommer. I de headset som krämar på lite mer i de lägre registren blir resultatet inte alls lika tydligt.

Razer Kraken Pro

Har du läst delarna musik och film i det här testet vet du vid det här laget att basen är överdriven, så pass att den dränker en stor del av övrigt ljud. Det är ett problem när du ska spela FPS med det här headsetet, eftersom motspelarnas rörelser flyter ihop med skottsalvor och explosioner. Det innebär också en försämring både vad gäller musiken i spelet, och när det kommer till att kommunicera samtidigt som det smäller mycket. Det blir kort och gott en väldigt mullrig upplevelse som dränker allt av vikt.

Då är det lätt att tro att bomber och liknande ska låta riktigt maffiga. Men det är alltså inte tal om ett förhöjt tryck i tyngre delar, detta saknas trots den kraftigare basen, det är istället ett dovt ljud utan tryck. Således får inte effektljuden i spelet det utrymme de förtjänar och övriga delar försvinner i ett mullrigt töcken.

Ozone Blast ST

Texten på kartongen utlovar ett "Advanced Stereo Gaming Headset". Det är svårt att hålla med om den beskrivningen, men samtidigt också svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör att spelupplevelsen inte riktigt når skyarna. Explosionerna brakar ju på bra, spelkompisarna hörs tydligt.

Kanske är det det något obalanserade ljudet i kombination med passformen som drar ner intrycket lite, speciellt i mäktigare partier där musik och miljöljud ska harmonisera men istället grötar ihop sig en aning. Det blir i alla fall aldrig den där wow-upplevelsen – mer ett "helt okej".

Asus Cerberus

Asus Cerberus är som sagt ett väl balanserat headset. Det gör att det är enkelt att lokalisera var motspelarna befinner sig, fotsteg hörs med önskvärd tydlighet och dränks inte när det smäller och brakar. När spelmusiken drar igång lyfts intrycket ännu mer och ihop med det klart godkända ljudet från skottsalvor och explosioner blir det en mycket angenäm spelupplevelse. Mycket bättre än så här blir det nog inte för fem hundra kronor.