Plantronics RIG 500

plantronics.jpg

Specifikationer: Plantronics RIG 500

Egenskap

Värde

Produktnamn

Plantronics RIG 500

Anslutning

3,5 mm

Frekvensomfång

20–20 000 Hz

Element

40 mm

Impedans

32 ohm

Lägsta pris

Plantronics headset är det enda i testet som levereras i delar, en lösning som är tänkt att förenkla för den som vill uppgradera sitt headset. Visst, det är ett kul grepp på en annars ganska likasinnad marknad, men tyvärr inte en 100-procentig lösning i praktiken.

plantronics2.jpg
plantronics3.jpg
plantronics5.jpg
plantronics6_klickifunktion.jpg
plantronics7.jpg

I grunden handlar det om att du har ett huvudband och kåpor, vilka du får montera på egen hand. Systemet är enkelt. Du trycker in respektive kåpa i ett av tre hål på vardera sida, ju högre upp desto mindre headset. Lösningen känns stabil så till vida att det inte känns som att headsetet ska trilla isär, vilket det dock gör en gång i samband med en klumpig justering av det på huvudet.

Hela grejen med utbytbara delar känns en smula onödig eftersom det där plastiga huvudbandet, ramen till hela headsetet, knappast utgöra någon större summa pengar – ska du byta upp dig till bättre, eller en annan typ av kåpor, vilket är själva tanken med designen, kan du lika gärna köpa ett nytt headset. Gillar du den här idén är det däremot ett kul och användarvänliga grepp.

Även det mjuka huvudbandet, under den hårdare ramen, sitter löst och kan därmed bytas ut. Det är svårt att se vitsen med att kunna byta ut det mjukare bandet. Möjligen då om du vill ha en annan färg i framtiden.

plantronics4.jpg

Headsetets design rent visuellt är det däremot inget att klaga på. Det är ju en högst subjektiv bedömning, men det varken sticker ut eller känns tråkigt. Du kan ju dessutom byta ut delar du inte tycker om. Plast är materialval nummer ett, och det märks tydligt när du klämmer och känner på det. Det känns ganska billigt.

Stoppningen i kåporna är heller knappast grandios, men å andra sidan är priset lågt och de sitter ändå rätt skönt mot öronen även efter en längre tids användning.

Den största nackdelen är avsaknaden av knappar för mute och volym, de återfinns varken på kåpa eller sladd. Boommikrofonen stänger av sig i uppfällt läge, men på ett gamingheadset i den här prisklassen bör även volymreglering vara standard.