Sammanfattning

I fjol återlanserades den populära spelmusen Diamondback från det amerikanska företaget Razer. Musen följer deras nuvarande riktlinjer i både design och teknik. Nytt för den här gången är självfallet RGB-belysning, men även vad bolaget hävdar är industrins mest avancerade sensor.

IMG_6400.jpg

Komforten är något som kan ha glömts bort under skapandets gång, med sina extremt svåråtkomliga greppdynor på sidorna. Den gemensamma reaktionen på redaktionen är att musen enkelt glider ur handen i brist på greppyta. Sett enbart till ovansidan av musen är det mycket bättre komfort, med bekvämt skålade höger- och vänsterknappar.

Tar vi en titt på sensorn är påståendet "industrins mest avancerade sensor" något av en överdrift. Som testerna avslöjar tappar sensorn helt avläsningen i högre hastigheter, något som kan hända per axel oberoende av den andra. Kombinerat med en normal hastighet så återstår enbart den skyhöga upplösningen att stoltsera med, som samtidigt är helt onödigt högt och i stort sett oanvändbart.

I spelsammanhang har sensor bitvis betett sig något annorlunda då muspekaren kan vandra iväg på eget bevåg. Vad som orsakar det är oklart, men finns antydan på en viss rörelsekompensation som slår slint. Vid flertal tillfällen har musen helt enkelt lagt av i några sekunder, utan någon specifik händelseföljd och är därmed väldigt svårt att återskapa. Utan kalibrering åker muspekaren snett upp till vänster varje gång musen sätts ned på mattan igen. Detta blir bättre efter kalibrering, men kan det fortfarande förekomma konstiga rörelser vid nedsättning.

Mjukvaran Synapse har inte fått någon uppdatering sedan tidigare test och har samma problem som förut, där bland annat DPI-inställningarna inte alltid tar på första försöket. Chroma Apps som används för ge extra ljuseffekter i spel kräver en del ominstallationer i rätt ordning för att fungera, samt behöver stängas igen för att aktivera den vanliga ljussättningen. För att använda mjukvaran krävs det en registrering, där en av huvudorsakerna ska vara molnbaserad profilsparning.

Byggkvaliteten känns stabil och stadig i alla avseenden med sin sällsynta ambidexter formgivning. Med det sagt finns risken att ofrivilligt komma åt sidoknapparna på motsatt sida vid snabba rörelser, samtidigt som det är svårt att nå dessa på ett bekvämt sätt om du skulle vilja. Utöver det har Razer återigen skapat ett ypperligt rullhjul med tydliga hack och korrekt avläsning varje gång.

Sammanfattningsvis är Razer Diamondback en obekväm mus med en något överskattad sensor, som stundtals uppvisar en del problem i form av oväntade rörelser blandat med ingen inmatning överhuvudtaget. Valet av gummiytor halvvägs under musen kan räknas som ett stolpskott, där tummen hamnar farligt nära sidoknapparna i brist på greppyta. Med dessa bekymmer och för det begärda priset är det svårt att rekommendera Diamondback över andra speldon.

Fördelar

  • Riktig ambidexter utformning

  • Utmärkt rullhjul

Nackdelar

  • Svåråtkomliga greppytor

  • Priset

  • Mjukvaran

  • Problematisk sensor

Pris vid publicering: 799 kronor
Lägsta pris: