Montering och sammanfattning

I kompakta chassin, med många löstagbara delar, blir det snabbt påtagligt när passformen inte håller måttet. Lyckligtvis lider inte Node 202 av dålig passform, utan snarare det motsatta. Fractal Design har gjort ett bra jobb med att få allt att passa ihop bra vid monteringen, inklusive den modulära grafikkortsvaggan som i många andra fall kan vara en huvudvärk att klämma på plats.

node_202-20.jpg

Monteringsprocessen i vardagsrumschassin brukar involvera en del pillande, och det ska inte stickas under stolen med att Node 202 är trångarbetad modell. Företaget har dock gjort ett bra jobb på layoutfronten, där den lilla volymen som finns att tillgå på insidan disponeras effektivt. Med tungan rätt i mun och manualen lättillgänglig är det därför inga större problem att bygga in ett system i chassit – även för en novis.

node_202-22.jpg
node_202-23.jpg
node_202-24.jpg

Utrymmet för moderkortet är förhållandevis öppet, vilket gör det lätt att i efterhand ansluta kablar och komma åt exempelvis minnen. Som vi nämnt tidigare dras dock chassit med en ganska grov begränsning gällandes processorkylare, där dessa får vara maximalt 56 mm höga. Lockelsen att använda Intels originalkylare kan här vara stor, men vårt råd är att sikta på någon av de få ordentliga kyllösningarna av lågprofilstyp, då den förstnämnda är hopplöst dålig.

node_202-26.jpg
node_202-27.jpg
node_202-28.jpg

Node 202 kommer, som tidigare nämnts, i två olika utföranden – ett med nätaggregat och ett utan. Det medföljande nätaggregatet på 450 W med 80 Plus Bronze-certifiering kanske inte låter som mycket att hänga i granen, men för ett prispåslag runt 650 kronor kan det ändå vara värt att ha i åtanke. Vi gillar speciellt de skräddarsydda kabellängderna och kontakterna, vilka passar som handen i handsken för just Node 202.

Just kabeldragningsmöjligheterna som en helhet känns riktigt bra med chassit, där smarta genomdragningshål mellan kamrarna och tilltaget utrymme för undanskuffning gör det till en förhållandevis smal sak att få till ett städat inre.

node_202-21.jpg
node_202-25.jpg

Kammaren för grafikkortet är minst sagt väl tilltagen och rymmer utan problem merparten av dagens eftermarknadsmodeller, med gott om spelrum både på längden och höjden. Ett plus i kanten får även företaget för det enkla, men effektiva, plaststödet som hindrar tunga modeller från att hänga ner.

node_202-29.jpg

Chassit dras dock mer vissa brister på ventilationsfronten, vilket främst påverkar grafikkortet. Modellens gummifötter höjer nämligen inte upp chassit särskilt mycket från ytan det står på, vilket begränsar mängden luft som kan plockas in i grafikkammaren, då insuget sitter i botten. Med detta sagt klarar chassit fortfarande av att husera ett förhållandevis högpresterande grafikkort, men med högre ljudnivå och temperaturer än vissa konkurrerande lösningar.

En annan negativ aspekt vi stötte på var modellens bottenplatta, som lyckligtvis endast behöver plockas bort när dammfiltrena på undersidan ska rengöras. Plastclipsen som håller denna på plats känns väldigt bräckliga och inte minst krångliga att trycka in för att lossa hela paketet från stommen.

Sammanfattningsvis är Fractal Designs Node 202 ett välbyggt och intressant tillskott till konceptet vardagsrumschassin, med bra layout och enkel kabeldragning. Modellen är inte helt utan nackdelar, där främst utrymmet för processorkylare och ventilationspotentialen för grafikkort lämnar lite att önska. Sett till sitt slimmade yttre är dock chassit ett bra val i sitt segment.

Fractal Design Node 202 är bra val i kategorin kompakta vardagsrumschassin.

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Enkel montering för sin storlek

  • Bra kabeldragningstänk

  • Avvägda expansionsmöjligheter

  • Välanpassat nätaggregat

Nackdelar

  • Mycket begränsat utrymme för processorkylare

  • Begränsad ventilation till grafikkortet

  • Jobbiga plastclips till underredet

Pris vid publicering: 1 490 kronor (450 W), 849 kronor (utan nätaggregat)
Lägsta pris: (450 W), (utan nätaggregat)