Färgåtergivning

Båda exemplaren sätter kontrollnyanserna (Color Checker) i princip rätt. Färgnyanserna sitter där de ska. Färgrymden som täcks in är som väntat i prisklassen den sedvanliga HDTV-färgrymden, ITU Rec.709 som också kallas för sRGB-färgrymden. sRGB-standarden bygger på Rec.709-färgrymden så i detta hänseende om vilka färgnyanser som ska kunna återges är betydelsen samma.

Dell_Ultrasharp_2515H_matning_1.jpg
Dell_Ultrasharp_2515H_matning_2.jpg

Nu upplevs däremot inte bilden riktigt helt rätt. När vi tittar efter märker vi främst två problem med tonkurvan och det är samma problem hos båda exemplaren. Såväl mörka som ljusa nyanser är för ljusa vilket syns som Gamma Point i mätgrafiken. Skuggtoner är lite för uppljusade. Inte störande mycket men tillräckligt för räknas som en avvikelse för den som behöver lita till skärmens förmåga att sätta nyanser.

En förklaring kan vara att Dell med U2515H faktiskt siktar på sRGB-standard som har en specifik gamma. Där är det ljusare nyanser nära svart. I praktiken är det dock mer sällan sRGB-gamma används och man bör få ett alternativ att kunna välja vilken tonkurva som ska användas. Det får vi inte.

Vi observerar också problemet att skärmarna klipper nyanser nära vitt. Det vill säga att det som ska vara allra ljusaste ljusgrått i själva verket är fullt vitt. Skärmarna är inte kapabela att återge skillnaderna mellan de allra ljusaste nyanserna. Testmönstret på lagom.nl visar att det klipper ovanför #252 så att #253 och #254 båda är samma vitt som #255.

Dell_Ultrasharp_2515H_standard_CC.jpg

Ofta, men inte alltid, kan man på skärmar plocka tillbaka nyanserna genom att sänka kontrast-reglaget. Den effekten inträffar inte här utan sänkt kontrastreglage minskar endast det totala omfånget mellan svart och vitt.

Inte många reglage för bilden

Nu finns det inte mycket du kan göra för att påverka bilden eller åtgärda de fel vi ser. Multimedia, Movie, game, Paper, Color Temp. och Custom Color är ytterligare bildlägen. De fyra första tillför ingenting förutom fel vitbalans och märkliga nyanser. Color Temp. låter dig välja färgtemperatur från ett reglage men det är inte balanserat genom hela gråskalan. Ljusa toner går mot en annan färgnyans än mörka toner. Det sista läget, Custom Color, ger ett enkelt RGB-reglage för att justera vitbalansen ytterligare.

Dell_Ultrasharp_2515H_custom_color_matning.jpg

Problemet med de andra lägena är att de ger fel sorts tonkurva och även ligger sämre i kontrastförhållande genom att vara ljusare i svärtan. Custom Color-läget ger mer en varierande ojämn ”puckelpistgamma” och tar ned kontrastförhållandet från 1200:1 till 900:1. Samtidigt ger Custom Color-läget en komplett teckning av alla nyanser och klipper inte mot vitt, så det är inte enbart av ondo.

Vi har i alla fall ett enkelt Gamma-reglage. Gamma: PC Motsvarar en 2,2-potenskurva överlag. Gamma MAC: motsvarar 1,8-potenskurva. Används främst i situationer du behöver ljusa upp innehållet. Referensen "MAC" handlar om Apples gamla bildskärmsgamma som var aktuell för sisådär tjugo år sedan, främst då för grafiskt arbete på Apples skärmar. Användningen idag kan handla om att ljusa upp bilden för användning i ett ljust rum eller för att tydliggöra skuggdetaljer i spel.

Dell_Ultrasharp_2515H_touchknapp.jpg

Vi kan via skärmens egna menyer inte påverka färgåtergivningen till något bättre än dess Standard-läge och därför är det lika bara att låta reglagen vara. Har man däremot tillgång till mätutrustning kan en kombination av Custom Color-lägets RGB-justering och profilering bli en bättre lösning för den som planerar att använda U2515H till mer avancerad färgåtergivning. För U2515H är tillräckligt bra för även lite mer avancerat färgarbete så länge du är medveten om de begränsningar skärmen har.