Reflexer, vinklar och ljusstyrka

Reflexfiltret är matt och beter sig typiskt för matta filter. Du får diffusa reflexer och kan inte spegla något. Fast ljusa, upplysta väggar bakom och du kan se dig själv tecknas som en siluett mot en mörk skrivbordsbakgrund. Och typiskt för en kontorsmiljö mitt på dagen en mulen svensk vinter är att den varmgula inomhusbelysningen lägger sig som en brun hinna över skärmen. Detta hade skärmen en hel del problem med och placeringen blir viktig.

Dell_Ultrasharp_2515H_reflex_2.jpg

Filtret hos U2515H är inte i vägen på något sätt och har ingen störande yta, något som en del äldre Dell-modeller kritiserats för. Vi har sett mer effektiva reflexfilter men också filter som ger värre problem. Här är det ganska väntat med tanke på skärmens prisklass och tilltänkta användning.

Utmärkta betraktningsvinklar

Betraktningsvinklar är som väntat med en IPS-panel inget som helst problem. Du behöver flytta dig långt åt sidorna för att få synbara förändringar. Det som inverkar är framför allt en ljusare svärta i vinkel. Typiskt inträffar detta i nedre hörnen, den del av skärmen som vanligt är längst bort och i vidare vinkel i förhållande till dina ögon jämfört med övriga bildytan.

Dell_Ultrasharp_2515H_fel_matt_reflex.jpg

Det finns ingen gul ”glow”-effekt hos skärmen, men reflexfiltret plockar upp belysningen i omgivningen. Vanlig varmgul inomhusbelysning blir till en brun hinna mot mörk bakgrund.

Någon störande ”IPS glow”-effekt finns inte där vinklar får en gul hinna att gradvis lägga sig över skärmen. Ja, i extrema vinklar som 60 grader åt sidan eller mer är det förstås en ganska blaskig bild. Men jämfört med annan teknik, TN och VA-varianter är den enda praktiska effekten i vinkel att svärtan blir ljusare. Färger, tonkurva och ljusstyrka påverkas endast marginellt.

Testexemplaren är fria från kantblödningar och synligt ojämn återgivning över ytan. Notera att testexemplaren är köpta i butik och inte skickats till oss via Dell eller någon PR-byrå. Det är så mycket två normala exemplar som det kan bli.

Ultrasharp U2515H är en ljusstark skärm för den som behöver. Vi når över 400 cd/m2 med Brightness-reglaget på max. Skärmens belysning är flimmerfri och reglerar lysdioderna direkt. PWM, pulsbreddmodulering används inte.

Brightness

Mätbar ljusstyrka

100

400 cd/m2

64

300 cd/m2

50

260 cd/m2

36

200 cd/m2

18

120 cd/m2

9

80 cd/m2

0

38 cd/m2

För mysbelsyningen på kvällarna behövs inga kontorsnivåer på lysdioderna utan där kommer reglaget på 20 eller lägre räcka mer än väl för en behaglig nivå och god svärta.

Kontrastförhållandet är på den högre nivån för en IPS-panel och mäter kring 1200:1 för båda exemplaren. Produkten är alltså bättre än specifikationen på 1000:1. Notera att det faktiska kontrastförhållandet i en ljus miljö ofta är lägre pågrund av det matta reflexfiltret.