Reflexer och vinklar

Vad som kan komma att störa en del användare – eller älskas av andra – är att panelen har ett högblank reflexfilter. Det är fortfarande ett reflexfilter och det ska mycket till innan skärmen kan användas som en spegel. Har du så starkt omgivningsljus att du kan trimma mustaschen med skärmen som spegel? Då är rummet inte värst lämpligt för skärmanvändning till att börja med.

Dell_UP2715K_reflex1.jpg

Det märks tydligt när vi sitter i en ljus omgivning att saker och ting speglas som siluetter. En ljus vägg bakom sig och du kan se dina egna konturer speglas sig mot skärmen när den ska visa svart och mörka nyanser. Men det går inte att se anletsdragen såvida du inte trycker en lampa mot ansiktet. Konturerna är däremot skarpa och ofta dubbla från att reflekteras i glasskivan.

Fördelen med blanka skärmar är att när du kan hantera rummets reflektioner upplevs bilden som mer kontrastrik. En matt panel i samma rum kan istället upplevas som just matt och sätta sig som en hinna. Matta reflexfilter tar bort besvärliga reflexer men tenderar att påverka hela bilden hela tiden.

Dell_UP2715K_reflex2.jpg
Dell_UP2715K_reflex3.jpg

Blanka filter påverkar istället bara bilden där du kan urskönja en reflektion men reflektionen blir då störande. Kan du placera dig så att du undviker reflektioner kan en blank panel kanske vara att föredra.

Vad som är bäst eller sämst är här en smaksak. En blank skärm likt UP2715K har i alla fall svårt när det finns direkta reflexer som fönster och lampor vända mot skärmen. Då blir skärmen besvärlig att använda.

Dell_UP2715K_reflex_belysning.jpg

Dells blanka filter med belysning igång på kontoret. Siluetten är fotografen.

Philips_BDM3270_reflex_belysning.jpg

Ett matt reflexfilter i samma position sprider det varmgula ljuset över hela ytan.

Som väntat av en bättre IPS-panel

Eftersom det handlar om en IPS-panel har vi inga som helst problem med att färger och tonkurva avviker inom rimliga vinklar. Till exempel när du sitter vid ett skrivbord med normal, ergonomisk placering.

Nackdelarna med IPS handlar om att svärtan ljusas upp i vinkel och det kan man ana ifall du har skärmen lite felvinklad. Då kan de nedre hörnen se ljusare ut. Denna uppljusning i hörnen märks också när du lutar dig framåt för att läsa texten som är alldeles för lite på skärmen innan du ändrar skalningen i Windows.

Tar du dig långt åt sidan kan det blir tydligt stora skillnader som att svärtan ser lite blå eller rent av gråblå eller grågulgrön ut. Hos UP2715K är dessa fenomen milda. Vi måste provocera fram dem genom att använda skärmen i vinklar som är helt felaktiga. Testexemplaret har en uniform och jämn återgivning över ytan utan synliga störningar.