Anslutningar och dubbla Displayport

Dell UP2715K har två bildanslutningar. En vanlig Mini Displayport samt specialaren bestående av dubbla Displayport-anslutningar. En slags bokstavlig dual link-anslutning. En ensam Displayport-anslutning klarar i dagsläget inte av den överföringskapacitet som krävs för att köra skärmen i 5 120 × 2 880 pixlar och 60 Hz. Handboken anger en pixelklocka om 483,3 MHz för att köra full 5K3K med 60 Hz. Dessa 483,3 MHz gäller då per Displayport-anslutning.

Dell_UP2715K_anslutningar.jpg

Dell skickar med två robusta dubbelkablar. En av dem använder fullstora kontakter i båda ändarna och den andra kabeln har Mini Displayport-kontakter i ena änden. I teorin ska skärmen fungera över en Displayport med 5 120 × 2 880 pixlar i 30 Hz. Fast det alternativ finns inte när vi kör med ensam Displayport-kabel. Vi försöker testa ändå och det är det uppenbart att skärmens 5 120 × 2 880 pixlar adresseras i två halvor.

Inte vilka (gamla) grafikkort som helst

Detta ställer förstås också krav på vilka grafikkort som fungerar med skärmen. De anges av Dell som Nvidia Quadro K2200, K4200, K5200 samt GTX Titan X, 980 Ti, 980, 970 och 960. För det röda laget anges AMD FirePro Wx000, Wx100, Radeon R9 295X2, HD 7990 med flera. Även Apple-datorer listas och dit hör Cylinder-Macpro, Imac 5K och Macbook Pro med Nvidia GT 750M-grafik. Systemkraven är Mac OS 10.10.3 Yosemite eller nyare.

Kravet är i grunden minst två Displayport 1.2-kapabla utgångar med HBR2 och Tile-displaymöjlighet. Alltså att driva en stor pixelmatris spridd över flera fysiska displayer. Det går inte att driva skärmen med två separata grafikkort, utan det krävs ett hyfsat modernt och kraftfullt grafikkort. De allra flesta bärbara datorer lär med andra inte kunna köra skärmen i sin fulla kapacitet, utan får nöja sig med 4K UHD och 3 840 × 2 160 pixlar som då skalas på skärmen.

En extra Mini Displayport

Mini Displayport-anslutningen klarar inte 5 120 × 2 880 pixlar på något sätt utan är, så att säga, helt normal med 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz som största möjliga signal. Där har du möjlighet att koppla exempelvis en bärbar dator eller annan, äldre utrustning.

Dell_UP2715K_kontakter.jpg

Ytterligare anslutningar för bild finns inte, till exempel finns ingen HDMI-anslutning. Kör du bärbar dator och vill spontant koppla in den till UP2715K måste den bärbara använda Displayport. Alternativet är någon form av signalomvandlare som omvandlar från HDMI till Displayport vilket är tämligen dyrt och avancerat.

Nej, du kan inte köra med en enkel Displayport-till-HDMI-adapter för någon hundralapp. Dessa är till för den situationen när du har Displayport i datorn och vill koppla mot HDMI i en TV, projektor eller datorskärm. Den här situationen med UP2715K är den omvända och det kräver helt annan och mer komplex signalomvandling.

Inte utan trubbel

Dubbla anslutningar är inte helt smärtfritt. Vi hade till exempel en del problem att få bild efter datorn varit avstängd ett tag. Vi lyckades aldrig få någon konsekvens i beteendet men det verkar ligga lika mycket i datorn som i skärmen. Ingen bild kom och datorn verkade inte boota hela vägen. Bara genom att fippla med tangentbord eller slå av och på skärmen kunde vi få bild. Men ibland tog det tid. Andra gånger fungerade det direkt.

Dell_UP2715K_5K_over_mDP.jpg

Plötsligt händer det.

Skärmen började flimra efter att vi experimenterat med olika upplösningar. Det visar sig att Dell har samlat på sig ett dokument med alla kända problem kring detta med dubbla Displayport-anslutningar men också just flimret. Lösningen? Dra ut kontakten och vänta uppemot någon timme.

Ja, Dell UP2715K har sina "issues" som jänkarna säger. Men Dell går tydlig igenom dem här och förnekar i alla fall inte problemen.

Värt att notera är att det tar ganska lång tid för skärmen att synka. Vi har sällan mer än 8 till 12 sekunder på oss att bekräfta ändringarna eftersom skärmen spenderar en god tid släckt. Vi hinner heller inte se några startup-fönster för BIOS och liknande. Då behöver du använda den andra Mini Displayport-anslutningen.