Latens och eftersläp

Latensen, fördröjningen för bilden är strax under två millisekunder. Det är låg så kallad ”input lag” och ligger på den precisionsgräns vi kan uppnå med programvaran SMTT2 och en bildrörsskärm. Sedan tar kristallerna ytterligare 6–7 millisekunder på sig att nå tydligt ljusgenomsläppt med Overdrive-inställningen Normal.

Total fördröjning, display lag, är alltså cirka 8 millisekunder. Vi har sett skärmar som är något snabbare, framför allt då med TN-paneler som har kortare responstid. De flesta skärmar moderna gamingskärmar ligger dock på de här nivåerna, 1–2 millisekunder av latens och elektronisk fördröjning innan den första svaga ändringen hos kristallerna syns. Sedan uppemot 8 millisekunder för att få fullt ljusgenomsläpp.

Det ska till väldigt tränade sinnen eller stark tro på siffrors makt för att märka några viktiga skillnader mellan skärmarna i den här klassen.

Via HDMI är det mer fördröjning med en latens på cirka 7 millisekunder och total fördröjning om cirka 15 millisekunder. Fortfarande en låg fördröjning.

Normal-läget torde gälla

Asus ger med PG279Q tre olika overdrive-lägen (inställningen kallas OD i Image-menyn) där de flesta torde föredra det redan förvalda Normal-läget. Där ges minst overdrive-skuggor och minst eftersläp.

asus_pg279q_respons_OD-165Hz.jpg

Extreme-läget kan ge vita kantskuggor på text och grafik när du flyttar fönster och rullar text i Windows. Vi har å andra sidan sett många värre exempel på detta. De flesta TN-paneler ger tydligare vita skuggor vilka är mer störande.

120 Hz optimalt, 165 Hz släpar mer

Eftersläpen och karaktären varierar också med uppdateringsfrekvensen. Högre frekvens är inte automatiskt bättre. Som vi kan se är 60 Hz en betydligt smetigare upplevelse än 120 Hz och uppåt. Vid 144 Hz och 165 Hz blir det anings skarpare. Fast det blir samtidigt mer eftersläp där 165 Hz släpar mer än 144 Hz. Optimal nivå verkar helt klart vara 120 Hz där vi har som minst eftersläp.

asus_pg279q_respons_60-165Hz.jpg

Detta öppnar givetvis frågan vilken nytta vi har av kapacitet till 165 Hz när det på sätt och viss blir sämre jämfört med att köra 144 Hz? Ja, det är lätt att falla ned i fällan och jaga siffror istället för verklig prestanda. Ifall det är eftersläp som stör dig mest är PG279Q optimal vid 120 Hz och det går då att minska släpen ytterligare ifall du väljer bort G-Sync för att köra ULMB.