Ytterligare finesser

Asus har lite fler finesser bakom knappsatsen. Games Plus kallas funktionen som enligt kartongen ger ”Enhanced Combat” bestående av inbyggd timer, hårkors och fps-räknare. Trevliga extragrejer som kan hjälpa till.

asus_pg279q_gameplus.jpg

Fps-räknaren kan vara ett bra komplement till exempelvis Fraps. Det följer den adaptiva frekvensen och lägger upp gula siffror i övre högra hörnet. Den kan dock få för sig att sluta räkna eller bara försvinna. Det är fortfarande Fraps som gäller för dig som vill ha stabil koll på antalet bildrutor i sekunden.

Turbo-knappen som inte är turbosnabb

Ytterligare en finess är Turbo-knappen. Där hade vi en hel del problem. Knappen har fungerat på tidigare testade Asus-skärmar men hos PG279Q är det opålitligt. Syftet är att du snabbt och enkelt ska kunna växla frekvens mellan 60, 120 och maximal frekvens. Det fungerade först men efter kört skärmen ett tag blev funktionen märklig, trots återställning och vaktmästaråterställningar.

asus_pg279q_turbo.jpg

Lång historia kort kunde det ta över fem minuter (ja, vi klockade detta) innan förändringarna skedd. Ett tryck på Turbo-knappen och du ser aktuell frekvens. Ett tryck till och du ska stega dig vidare i listan 60-120-Maximal frekvens. Fast det kunde alltså dröja över fem minuter innan förändringen tog effekt. Poff, mitt i all blinkar skärmen till och uppdateringsfrekvensen ändras.

Är detta ett problem i praktiken? Nej. Struntar du i turboknappen fungerar PG279Q precis som vilken vanlig skärm som helst. Nu kan detta vara en bugg hos tidiga exemplar. Men oavsett, det finns en tanke bakom Turbo-knappen och vi är inte så säkra på att den tanken är, tja, genomtänkt?

Så här borde det fungera

Till exempel växlar den alltid mellan 60 Hz, 120 Hz och maximal frekvens, som alltså är 144 Hz eller vad du nu överklockar skärmen till. Kör du ULMB betyder det att knappen kastar ut skärmen ur ULMB-läge när den växlar till 60 Hz eller maxfrekvensen. En mer genomtänkt knapp hade under ULMB växlat mellan 85, 100 och 120 Hz så att du snabbt kan jämföra vilken ULMB-frekvens som upplevs optimal för det spelet.

asus_pg279q_knappsats.jpg

Bra knappnavigering med joystick på baksidan av högra nederkanten. Vi hade gärna sett dessa knappar användas mer effektivt.

asus_pg279q_menysats.jpg

Framsidan. Ovanifrån: Meny, exit, Gameplus, Turbo och av/på-knappen. Första gångerna trycker man kanske fel. Sedan lär man sig.

Det vi också saknar är ett vettigt sätt att enkelt växla mellan ULMB och vanligt G-Synkande. Nu måste du först in i Nvidia-inställningar och kryssa i rutor och du måste manuellt ändra till 85, 100 eller 120 Hz i Windows för att ULMB ska kunna aktiveras.

Till slut måste du in i skärmens menyer och aktivera ULMB. När du vill byta tillbaka måste du kryssa rutor igen och ändra tillbaka till önskad frekvens. Taffligt och krångligt. Fast kanske ligger denna begränsning hos Nivida och G-Sync-modul och drivrutin? Kanske är det något Asus kan lösa?