Slutsats och sammanfattning

När Nvidia lanserade Geforce GTX 980 och GTX 970 var det mer eller mindre underförstått att grafikkretsen GM204 skulle följas av en ännu mer påkostad modell. Mycket riktigt, i våras introducerades Geforce GTX Titan X med den massiva GM200 under huven. Den extrema prestandan kommer dock med en avgörande nackdel: den skyhöga prislappen.

IMG_9916.jpg

Lösningen heter Geforce GTX 980 Ti, där en något nedskalad GM200 paras ihop med 6 GB minne och ett betydligt lägre pris. Med facit i hand presterar nykomlingen endast 5–7 procent sämre än GTX Titan X, vilket i sin tur är 25–30 procent mer än fjolårets GTX 980 och i runda slängar 40 procent bättre än konkurrentens Radeon R9 290X.

För den som vill ha ännu mer finns dessutom utrymme för överklockning. SweClockers testexemplar slår visserligen inga frekvensrekord, men i bästa fall går det att klämma fram cirka 20 procent mer prestanda.

Även på effektfronten klarar sig Geforce GTX 980 Ti bra. Mätvärdena landar strax under föregående generations Geforce GTX 780 Ti, samtidigt som prestandan är ungefär 40 procent bättre. Det ger ett rejält kliv uppåt i effektivitet, precis som med övriga grafikkort baserade på arkitekturen Maxwell.

Ytterligare en styrka är att Nvidia denna gång inte hindrar partnertillverkarna från att skapa egna modeller med olika kylare och kretskort. Det är bara positivt, för även om referenskylaren är kompetent i jämförelse med de närmaste motsvarigheterna har många användare högre krav än så på såväl temperaturer som ljudnivå.

Ett nytt grafikkort i den absoluta toppklassen

Geforce GTX 980 Ti levererar vad som kan förväntas av en ny modell i den yppersta prestandaklassen. Grafikkortet bjuder på likartad prestanda som Geforce GTX Titan X till en lägre prislapp, även om riktpriset på cirka 7 500 kronor fortfarande är en rejäl slant.

För den som står redo med plånboken kan det dock vara värt att påminna om att AMD förbereder en egen motsvarighet. Hur det kommande flaggskeppet Radeon "Fiji" presterar och vad priset landar på är än så länge höljt i dunkel. Mycket pekar mot att det handlar om ett prestandamonster av rang, som mycket väl kan komma att utmana såväl Geforce GTX Titan X som GTX 980 Ti.

För spekulanter utan eld i baken kan det därför vara värt att vänta, om inte annat för att se hur priserna utvecklas och vilka modeller Nvidias partnertillverkare kan koka ihop. I vilket fall som helst är dock Geforce GTX 980 Ti till syvende och sist ett grafikkort i den absoluta toppklassen.

Nvidia Geforce GTX 980 Ti levererar brutal spelprestanda i alla lägen.

Fördelar:

  • Grym prestanda i spel

  • Mycket god effektivitet

  • Kompetent referenskylare

  • Lovande överklockningspotential

  • Stark i höga upplösningar

Nackdelar:

  • Saftig prislapp

  • Referenskylaren tappar mark mot lösningar från partnertillverkare

Pris vid publicering: 7 490 kronor inklusive moms.